Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyors és határozott magyar fellépés Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. június 4. 17:48

Az Afgán Nemzeti Hadsereg katonái amerikai katonákkal közösen járőrfeladatot hajtottak végre Baghlan tartományban, és Pol-e Khumritól északra 40 kilométerre tűzharcba keveredtek. A járőrcsoport segítségére az OMLT parancsnoka magyar katonákból álló készenléti csoportot rendelt ki, akiknek a tűzharcba beavatkozni már nem kellett.

Az Afgán Nemzeti Hadsereg katonái, akiknek kiképzését a Baghlan tartományban települt amerikai-magyar Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) segíti, 2009. június 4-én, az OMLT amerikai katonáival közösen járőr feladatot hajtottak végre. A járőrcsoportban magyar katona nem vett részt. A járőr Pol-e Khumritól északra 40 km-re hajtotta végre feladatát, amikor magyar idő szerint 11.00 órakor tűzharcba került. A tűzharc során 6 afgán katona megsérült.

A járőr segítségére az OMLT parancsnoka magyar katonákból álló készenléti csoportot rendelt ki, akiknek a tűzharcba beavatkozni már nem kellett. A készenléti csoport sürgősségi ellátásban részesítette a sérült afgán katonákat, majd a járőrcsoportot visszakísérte az OMLT táborába. Az incidens során sem magyar, sem amerikai katona nem sérült meg, az OMLT technikai eszközeiben kár nem keletkezett. A sérült afgán katonák ellátása folyamatban van.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter elismerését fejezte ki az OMLT feladat-végrehajtásban részt vett katonáinak gyors, határozott fellépésükért, becsületes helytállásukért.

Fotó: Dévényi Veronika