Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mi nem a halál, hanem az élet hősei akarunk lenni”

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. június 4. 17:55

A Honvédelmi Minisztérium közleményben reagált egy csütörtökön megjelent írásra, mely az egyik országos napilap hasábjain látott napvilágot. A közlemény szövegét az alábbiakban olvashatják.

„Mi nem a halál, hanem az élet hősei akarunk lenni; olyan országot és világot akarunk építeni, amely fennmaradása nem követel több hőst, amelynek nincsen szüksége további áldozatokra." Ezt mondta Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter abban a beszédében, mely 2009. május 31-én, a Magyar Hősök Emlékünnepén hangzott el.

Ez az a mondat, amelyet valószínűleg félreértelmezett Keresztes Lajos történész, amikor a Magyar Nemzet című lap mai számának hasábjain, a trianoni évforduló kapcsán tett nyilatkozatában párhuzamot vont a honvédelmi miniszter szavai és Lindner Béla egykori hadügyminiszter azon kijelentése között, miszerint „Soha többé katonát nem akarok látni!" – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Keresztes Lajos félreértése abból is fakadhat, hogy pontatlanul idézi Dr. Szekeres Imrét, amikor a beszéd említett mondatát sommásan úgy foglalja össze: „nincs szükség hősökre." Ez a leegyszerűsített változat egyáltalán nem azt jelenti, amit a honvédelmi miniszter mondott. Dr. Szekeres Imre szavai egyértelműek: beszédében azt a reményét szerette volna kifejezni, hogy a jövőben ne legyen szükség áldozatokra az esetleges konfliktusok rendezése érdekében, a nézeteltéréseket ne kelljen katonai erővel megoldani. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség katonái nem készek az országot akár életük árán is megvédeni, mint ahogyan azt sem, hogy a honvédelmi miniszter a katonák e nemes – esküjükkel is alátámasztott – vállalását semmibe véve, azt szükségtelennek tartaná.

Bízunk benne, hogy a pontatlan idézésből fakadó félreértés ily módon tisztázottá vált. Bízunk továbbá abban, hogy Keresztes Lajos történész számára is világos, hogy a honvédelmi miniszter – a katonák áldozatvállalását nagyra tartva – mindössze óvni kívánta beszédében az országot mindenfajta fegyveres konfliktustól – fogalmaz a közlemény.