Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba külön is tárgyalt Chuck Hagellel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 23. 10:34

Külön kétoldalú egyeztetést is folytatott Chuck Hagel amerikai védelmi miniszterrel Hende Csaba honvédelmi miniszter október 22-én, kedden a NATO védelmi miniszterek tanácskozásának margóján Brüsszelben.

A miniszter a találkozót követően közölte a magyar tudósítókkal, hogy Hagel két dologért is köszönetet mondott Magyarországnak; egyrészt a magyar hozzájárulásért az afganisztáni nemzetközi műveletekhez, másrészt a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek „igen jó időben, nagyon gyorsan és nagyon jókor" felajánlott tíz fős szakembergárdáért.

Ez utóbbival kapcsolatban az MTI kérdésére a miniszter kijelentette: úgy gondolja, néhány napon belül döntés születhet arról, hogy a szervezet igénybe veszi-e a magyar szakemberek munkáját.
„Magyarország az elsők között ismerte fel, hogy ebben a műveletben részt venni a béke ügyének szolgálatát jelenti, a szó szoros értelmében" – húzta alá Hende Csaba.

1595961919

A miniszter rámutatott, hogy 2010 után gyakorlatilag megduplázódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák száma, amely a nemzetközi akció jövő év végi befejeződésének, kiképző és tanácsadó misszióvá alakulásának közeledtével folyamatosan csökken.

Hende Csaba arról is beszélt, hogy 2015-től várhatóan jóval kevesebb külföldi katona marad majd Afganisztánban, Magyarország pedig abban a műveletben is erejéhez mérten részt fog venni. A miniszter kitért arra is, hogy novembertől a Magyar Honvédség átveszi egy különleges műveleti osztag vezetését, amelyben a magyarok mellett amerikai, észt és szlovén katonák is szolgálnak majd.
„Ez egy olyan nagyfokú elismerés és bizalom, ami jószerivel páratlan és példátlan" – vélekedett Hende, aki hangsúlyozta: a legkényesebb, legnehezebb katonai tevékenységben magyar parancsnokság alatt szolgálnak többek között amerikai katonák is.

A magyar honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy Magyarország készen áll, hogy az Afganisztánban felszabaduló erőkkel újra részt vegyen közös akciókban, elsősorban a koszovói NATO-akcióban vagy az EU bosznia-hercegovinai műveletében, az Altheában.

1595961919

Hagel – Hende elmondása szerint – támogatást ígért a pápai repülőtér fejlesztéséhez, kettős felhasználású, NATO és magyar-amerikai együttműködést is lehetővé tevő képességek kialakításához. Itt jelenleg 12 ország közösen üzemeltet olyan stratégiai légi szállítási kapacitást, amelyet külön képtelenek lennének fenntartani.
A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásáról a magyar politikus elmondta: nekiláttak a körülbelül egy év múlva esedékes, Nagy-Britanniában megrendezendő állam- és kormányfői szintű csúcstalálkozó előkészítésének.

A NATO-csúcs egyik legfontosabb kérdése Hende Csaba szerint az úgynevezett transzatlanti képességszakadék csökkentésének kell lennie, és azt sem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy az észak-atlanti szövetségnek szerinte nyitva kell tartania kapuit a tagsági feltételeket teljesítő és csatlakozni kívánó országok előtt.
Hende Csaba elmondta: egyeztettek a katonai képességek fejlesztésének lehetőségeiről, s Magyarország pozitívan áll ahhoz a német kezdeményezéshez, amelynek lényege az volna, hogy egy-egy nagyobb tagállam több kisebbel közösen dolgozna a katonai képességek hatékonyabbá tételén.

Fotó: nato.int