Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indulót is írtak a középiskolások

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 23. 14:17

Kétfordulós, középiskolás diákok részére szervezett vetélkedővel emlékezett hazánk NATO csatlakozásának tizedik évfordulójára a TIT Hadtudományi és Biztonságpolitikai Közhasznú Egyesülete (TIT HABE). A második fordulót az elmúlt hétvégén rendezték meg a Stefánia Palotában.

Dr. Vámosi Zoltán, az egyesület elnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az első fordulóban a csapatoknak egy esszét kellett írniuk, „Mit jelent számomra a NATO tagság?" címmel. E, maximum tíz oldalas dolgozatot, egy – a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és TIT HABE szakértőiből álló – szakmai zsűri értékelte. A beérkezett tizenhét dolgozat közül a legjobb hatot választották ki, s ez a hat csapat vehetett részt a vetélkedő második fordulójában.

A Stefánia Palotában március 21-én megrendezett második fordulóba a kaposvári Eötvös Lóránt Műszaki Szakközépiskola és Kollégium; a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium és Szakközépiskola; az oroszlányi Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola; a debreceni Kossuth Lajos Gimnázium; a gyöngyös-mátrafüredi FVM ASZK Szakképző Iskola; valamint a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium csapatai kerültek be.

Az öt-öt tagú csapatoknak – természetesen a felkészítő tanárok vezetésével – a NATO tevékenységével kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk a vetélkedőn. Mindezek mellett a szövetséggel kapcsolatos történelmi, zenei és művészeti kérdéseket is kaptak. Azaz például fel kellett ismerniük a NATO-tagországok himnuszait, valamint zászlóit is.

 

Dr. Vámosi Zoltántól megtudtuk: a középiskolák csapatainak az egyesület egy-egy, a saját kiadványokból összeállított könyvcsomagot juttatott el. A vetélkedő feladatainak döntő többségét ezekből, az aktuális biztonságpolitikai kérdéseket tartalmazó és a NATO tevékenységét bemutató kiadványokból állították össze. A csapatoknak emellett – úgymond bevezető feladatként – egy indulót is készítettek, amelyet zenés, vagy verses formában elő is adtak. E feladat érdekessége az volt, hogy kötelező szavakat kaptak a csapatok: az iskola neve mellett a „NATO", a „biztonság" és a „tíz év" kifejezéseknek is szerepelniük kellett az indulóban.

A vetélkedő Hamikus Vilmos előadásával kezdődött. A Külügymisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs főosztályvezetője aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, illetve hazánk tíz éves NATO tagságáról beszélt. A középiskolásoknak megérte figyelniük, hiszen a verseny néhány kérdésére ebből az előadásból is megkaphatták a választ.
A vetélkedőt a mezőtúri iskola csapata nyerte meg. Nyereményként a csapat tagjai egy napig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói lehetnek.

A TIT HABE elnökétől megtudtuk azt is, hogy a vetélkedőn részt vevő hat csapat tagjai, valamint a felkészítő tanárok, illetve az iskolák igazgatói, a tervek szerint április második felében találkozhatnak a honvédelmi miniszterrel és a külügyminiszterrel is.

További képek:

 

 

 

 

Fotó: Radványi Lajos