Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel 10 millió dollárt kap Magyarország technikai korszerűsítésre

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. április 30. 6:37

Április 29-én Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet asszony tájékoztatta dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert az amerikai Kongresszus döntéséről, mely szerint az Egyesült Államok 9,98 millió dolláros támogatást nyújt az afganisztáni magyar szerepvállalás technikai feltételeinek korszerűsítéséhez.

Közel 10 millió dolláros haditechnikai csomagról döntött 2010. április 28-án az amerikai törvényhozás. A páncélozott HMMWV terepjárókat, éjjellátó készülékeket, rádiókat és katonai számítógépeket tartalmazó támogatást a Magyar Honvédség a jövő évben kapja meg.

Az amerikai hozzájárulás keretében az Afganisztánban szolgáló magyar katonák számos olyan eszközt, valamint kiképzést kapnak, amelyek tovább növelik a magyar kontingens biztonságát a műveleti területen, hatékonyan elősegítik az afganisztáni újjáépítés biztonságosabb megvalósítását, hozzájárulva az afgán kormányzati intézmények mihamarabbi stabilizációjához.

Afganisztán továbbra is a NATO első számú missziója, amelyben a Magyar Honvédség jelenleg több mint 330 fős állománnyal vesz részt. A magyar jelenlét legfőbb célja az, hogy a katonai feladatokat minél előbb az afgán hadsereg, a rendfenntartást az afgán rendőrség, a közigazgatást pedig az afgán kormány vehesse át. Ennek érdekében 2010-ben mintegy 200 fővel növekszik az Afganisztánban szolgáló magyar katonák létszáma.

Az amerikai-magyar katonai együttműködés rendkívül kiterjedt. Többek között közös állománnyal veszünk részt az Afganisztánban működő Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban, és második alkalommal éppen a napokban zajlik Magyarországon a Load Diffuser 2010 magyar-amerikai légi- gyakorlat az Ohioi Nemzeti Gárda részvételével.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az amerikai Kongresszus döntéséről tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnököt és Dr. Lázár Jánost, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét.

1595901046