Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatnak a nemzeti katonai képviselők

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2012. május 17. 10:00

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének meghívására a héten Magyarországon tesz hivatalos látogatást a NATO Szövetséges Erők Európai Legfelsőbb Parancsnokságán (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) szolgálatot teljesítő nemzeti katonai képviselők testülete. A nemzeti katonai képviselők minden évben országlátogatáson vesznek részt, amelynek során a házigazda tagállam haderejével, történelmével, kulturális hátterével és aktuális védelempolitikai kérdésekkel ismerkedhetnek meg.

A hivatalos program május 15-én, kedden a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar tájékoztatóival, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezetéről, feladatrendszeréről és alárendelt katonai szervezeteiről szóló előadással vette kezdetét. (Fényképeink ekkor készültek!)

A Magyarországon töltött idő alatt a képviselők látogatást tesznek a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központjában, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 5/62. Lövészzászlóaljánál, ahol statikus és dinamikus bemutató keretében ismerkednek meg a katonai képességekkel.

Mindezek mellett ellátogatnak Kecskemétre is, ahol az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison tájékoztatást kapnak a bázis feladatairól és a Gripen-képességekről, továbbá megszemlélik a veszprémi MH Légi Vezetési és Irányítási Központot is.

Programjuk zárásaként látogatást tesznek az MH Pápa Bázisrepülőtéren, ahol a többnemzeti Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing) feladatairól hallgatnak meg tájékoztatót.

A képviselők szakmai programjuk keretében megismerik a magyar haderő történetét, jelenlegi állapotát, illetve képet kapnak arról is, hogy milyen fejlesztéseket tervez a jövőben a honvédelmi tárca. Minderre azért van szükség, mert a NATO modulszerűen építkezik, s a tagállamok képviselői így megismerhetik, hogy melyek azok a képességek, amelyekben Magyarország hozzá tud járulni más országok modulrendszeréhez, illetve hogy melyek azok az elemek, amelyek vonatkozásában Magyarország számíthat segítségre.

 
 

 Fotó: Galovtsik Gábor