Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modellezett válság kitalált helyszínen

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 2. 11:12

Március 4-én kezdődik meg a NATO CMX’09 (Crisis Management Exercise) nemzetközi válságkezelő gyakorlat, valamint az ahhoz kapcsolódó nemzeti törzsvezetési gyakorlat is, mely során a résztvevők gyakorolják az ilyenkor szükséges eljárásokat, intézkedéseket, a közös döntéshozatalt. Kedden megnyitásra került a gyakorlat hazai rendezvénye.

Az eseményen az azt megnyitó Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár mellett részt vett Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára, Bali József védelempolitikai szakállamtitkár, Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára, valamint Dr. Turi András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti szakállamtitkára is.

Vadai Ágnes megnyitó beszédében elmondta: a CMX’09 már a 16-dik a CMX gyakorlatok sorában, a Magyar Köztársaság pedig már kilencedik alkalommal vesz részt azon. „A CMX válságkezelési gyakorlat az egyik legfontosabb rendezvény a NATO gyakorlatok sorában. A NATO polgári és katonai vezető szervei, valamint a tagállamok érintett szervezetei mellett részt vesznek a NATO meghívott partner és a mediterrán dialógus tagállamai, valamint első alkalommal az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt válságkezelését felelős vezető szervezetei is", mondta az államtitkár, majd kifejtette: a gyakorlat tervezésének és végrehajtásának időszakában a NATO kiemelt figyelmet fordít a jelen kor biztonsági kihívásaira. „A jelenlegi gyakorlatra kialakított helyzet egy olyan válságövezetben végrehajtandó béketámogató művelet, mely más eseményekkel kiegészítve lehetőséget ad a NATO és tagországaik számára a valóságoshoz legjobban közelítő döntéshozatali mechanizmus gyakorlására, és a megoldási módszerek kipróbálására."

 

Mint azt Vadai Ágnes hangsúlyozta, a szövetség által kitűzött célokkal határozták meg azokat a nemzetközi célkitűzéseket, melyeket a gyakorlat során el szeretnének érni. „A gyakorlaton elsősorban arra kell választ adniuk, hogy milyen módon oldható meg a katonai műveletek polgári támogatása, milyen módon mélyíthető el a polgári és katonai együttműködés. Fontos kérdés még, hogy a válságkezelés időszakában tett lépések során hogyan érvényesíthetők a nemzeti érdekek, és a gyakorlat során szerzett tapasztalatokat miként lehet a leggyorsabban visszaforgatni a napi feladatokba."

A rendezvényen az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a CMX 2009 olyan csapatmozgásokkal nem járó felsőszintű törzsvezetési gyakorlat, melyen a szövetség és a tagállamok, valamint a végrehajtásra meghívott országok és nemzetközi szervezetek képviselői a felsőszintű politikai és katonai döntések előkészítését és meghozatalát gyakorolják. A CMX’09 törzsvezetési gyakorlaton tehát nem kerül sor erők valós alkalmazására. „A CMX’09 gyakorlat helyszíne kitalált, a Magyar Köztársaság és a NATO tagállamainak területétől több ezer kilométer távolságban elhelyezkedő szigeten található. A nemzeti beállítás során törekedtünk a valós helyzeteket modellező állapotokat kialakítani", mondta Vadai Ágnes.

Az államtitkár kifejtette: a Magyar Köztársaság részéről a honvédelmi tárca, a társminisztériumok, a nemzetbiztonsági szolgálatok szakértői mellett már második alkalommal állami vezetők is részt vesznek a szövetség válságkezelési gyakorlatának nemzeti végrehajtásában. Hozzátette: a gyakorlat során a szövetség a politikai döntéshozatalt is gyakorolja. „Ezért a tervezés során, mint a gyakorlat nemzeti igazgatója arra törekedtem, hogy a kormányzat állami vezetői minél szélesebb körben tájékoztatva legyenek a NATO válságkezelési eljárásairól és a gyakorlat kereteiben meghozott döntésekről. Kezdeményeztem Szekeres Imre honvédelmi miniszternél, hogy a következő kormányülés során tájékoztassa a kormánytagokat a gyakorlatról, illetve szükség esetén a kormány hozzon döntést a szövetségénél képviselendő nemzeti álláspontról", hangsúlyozta az államtitkár.

A CMX’09 nemzetközi válságkezelő gyakorlat  március 4-10. között kerül megrendezésre.

 

Fotó: Kánya Andrea