Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

RPG-s támadás érte a magyarokat Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. február 7. 15:43

Február 7-én délelőtt támadás érte Afganisztánban a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját Pol-e Khomritól mintegy 80 kilométerre délkeletre. Egy magyar katona súlyosan, egy könnyebben sérült meg. A helyi biztonsági erők őrizetbe vették a két támadót.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik összekötő csoportja felelősségi területén CIMIC-ellenőrzéssel kapcsolatos feladatot hajtott végre, melynek során helyi idő szerint 11.16-kor Pol-e Khomritól dél-keletre mintegy 80 kilométerre, az Andara völgyben Deh-e-Selah és Banu járás határán támadás érte őket – jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A konvoj négy Humvee páncélozott terepjáróból állt. A támadás során az ellenállók két RPG gránátot lőttek a járőroszlopra, melyek közül az egyik eltalálta az oszlopban haladó második jármű jobb első, páncélozott ablakát. Az ablak felfogta a robbanást, de a keletkezett repeszek sérüléseket okoztak: a támadás következtében két magyar katona sérült meg, egyikük súlyosan, másikuk könnyebben. A jármű parancsnoka, egy százados bal karján artériás vérzést, fején és karján repeszsérüléseket szenvedett; a másik sérült a jármű vezetője, egy szerződéses tizedes, akinek bal karján és fején repeszsérülések keletkeztek.

1595896546
 

A sérültek mindketten eszméletüknél maradtak, sebesüléseiket az oszlop egészségügyi személyzete azonnal ellátta, állapotukat stabilizálta. Elszállításukra az összekötő csoport MEDEVAC-támogatást, helikopteres légi mentést kért. A két magyar katonát ezt követően további ellátásra a kunduzi német katonai kórházba szállították. A kórházban a tizedes sérüléseit ambuláns ellátás keretében ellátták, a századost megműtötték, állapota stabil. A csoport többi tagja biztonságosan visszaért az MH PRT táborába; a megtámadott jármű is a „saját lábán" érkezett vissza Pol-e Khomriba.

1595896546
 

A sérült katonák családját a Honvédelmi Minisztérium értesítette. A történtekről Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke tájékoztatta Dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert, aki ezt követően haladéktalanul informálta az esetről Bajnai Gordon miniszterelnököt és Lázár Jánost, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét.

Bocskai István tájékoztatása szerint a helyi rendőrök a támadással összefüggésben két, minden bizonnyal Pakisztánból érkezett személyt vettek őrizetbe, kihallgatásuk jelenleg is zajlik. A szóvivő kérdésre válaszolva azt mondta: egyelőre nem tudni, célirányos vagy pedig ad hoc támadás érte-e a magyarokat, az ezzel összefüggő kérdésekre majd az esetet követő vizsgálat ad választ. „A Pakisztánból érkező terroristák általánosságban az ISAF-erőket támadják, azok nemzeti hovatartozásától függetlenül", tette hozzá. Egyelőre azt sem lehet tudni, pontosan milyen lesállásból tüzeltek a támadók a katonákra.

1595896546
 

A szóvivő emlékeztetett, hogy a NATO afganisztáni műveleteivel összefüggésben a védelmi miniszterek éppen a február 4-én és 5-én megtartott isztambuli informális értekezleten fogadták el azt a műveleti utasítást, amellyel bevezették az „arany óra" fogalmát. Ez azt jelenti, hogy az Afganisztánban szerepet vállaló katonáknak bármilyen sérülés esetén egy órán belül kórházi ellátást kell kapniuk. Ehhez a tagállamok vállalják az ehhez szükséges helikopterek és más eszközök biztosítását, illetve az egészségügyi kapacitás kiépítését. Ebben Magyarország nagy szerepet vállal, hiszen tavaly ősz óta Budapesten működik a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja, amely a szóban forgó műveleti utasítás direktíváit és módszertanát fogja kidolgozni. „A ma délelőtt bekövetkezett támadás is alátámasztja, mekkora fontossággal bír ennek a műveleti intézkedésnek a mihamarabbi bevezetése", fogalmazott.

1595896546
 

Kérdésre válaszolva Bocskai István elmondta: a még a Humvee-knál is biztonságosabb Cougar járművek közeljövőben történő rendszerbe állítása mellett a magyar katonák által Afganisztánban használt aktív védelmi eszközök folyamatos fejlesztése is zajlik. Ezek mellett egy sor olyan berendezést, felszerelési elemet állítanak rendszerbe, illetve tökéletesítenek folyamatosan, melyek megkönnyítik a katonák feladatainak végrehajtását. Példaként emelte ki a speciális éjjellátó készülékeket. A közelmúltban a magyar PRT Pol-e Khomriban található táborának biztonsági védelmét is átalakították és korszerűsítették. Az ISAF-en belüli integrált információs rendszernek köszönhetően a magyar kontingens naprakészen tud alkalmazkodni a biztonsági feltételek esetleges változásaihoz, illetve folyamatosan tökéletesíteni tudja rendszereit.

1595896547
 

Fotók: archív