Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszakürt „aktuális híressége”

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 25. 9:23

Tavaly, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére „Március Ifjak” néven alapított új díjat a magyar kormány. A díjat olyan, 35 év alatti fiatalok kaphatják meg, akik kiemelkedő alkotótevékenységükkel hozzájárulnak nemzeti értékeink megőrzéséhez és gazdagításához. Idén másodszor osztották ki az elismeréseket.

Tizenöt ember kapott különleges meghívót március 15-én estére, a Művészetek Palotájába. Tizenöt fiatal, akik tevékenységükkel elősegítették Magyarország kulturális gyarapodását. Köztük ott volt Tatár Attila törzsőrmester, a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj rajparancsnoka.

Érdemes megemlíteni, hogy a Márciusi Ifjak díjat tavaly tizenketten vehették át. A díjazottak között akkor is volt egy katona, mégpedig Kollár Gábor törzsőrmester, a szolnoki MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj ejtőernyős oktatója.

Tatár Attila törzsőrmester február utolsó napjaiban érkezett haza Afganisztánból, hat hónapos külszolgálatról. Éppen jól megérdemelt szabadságát töltötte családja körében, amikor parancsot kapott: másnap jelenjen meg Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban, dr. Szeredi Péternél. A kabinetfőnök közölte vele a jó hírt: a nemzeti ünnepen átveheti a díjat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, amely egy bronz szoborból, valamint egy emlékplakettből áll és ráadásul ötszázezer forintos pénzjutalom is jár mellé.

– Amikor hazaértem, az első gondolatom az volt, hogy miért éppen én kapom a díjat? Hiszen rajtam kívül még annyi rajparancsnoka van a Magyar Honvédségnek, akik ugyanúgy, becsülettel és lelkiismeretesen végzik a feladataikat, mint én. De természetesen rettenetesen jól esett az elismerés – mondta el a honvedelem.hu-nak a törzsőrmester.

S bár Tatár Attila 2000 óta szerződéses katona, a mostani volt az első elismerés pályafutása alatt. Ugyanis tizedesi rendfokozattal „szerelt fel" a jelenlegi alakulat jogelődjéhez, a 88-as gyorsreagálású zászlóaljhoz, és mire megkapta volna az öt éves legénységi szolgálatért járó elismerést, már tiszthelyettes lett. Tiszthelyettesként viszont még nem szolgál tíz éve, hogy jogosult lehessen a bronz fokozatú szolgálati jelre.

– Amikor ott ültem a Művészetek Palotájában, a nevemet olvasták és ki kellett mennem a színpadra, az jutott eszembe, hogy tíz évvel ezelőtt, 1999. március 15-én, sorkatonaként, a díszzászlóalj beosztott díszelgő katonájaként, a Parlament előtt, a zászlófelvonási ceremónián vettem részt. Átvillant az agyamon, hogy tíz év alatt hova jutottam – emlékezett Tatár törzsőrmester.

 

A 32 éves fiatalember elárulta azt is, hogy már az ünnepség után rengetegen hívták fel telefonon, vagy éppen sms-ben gratuláltak neki a kitüntetéshez. Családja, felesége és két kicsi gyermeke is rettenetesen boldog volt. Sőt lakóhelyén, a Szolnoktól 45 kilométerre található kis faluban, Tiszakürtön futótűzként terjedt el a hír, hogy milyen rangos elismerést kapott. Ahogy fogalmazott: így lett ő néhány óra alatt a faluban az „aktuális híresség".

Tatár törzsőrmester az elkövetkező két-három évben nem tervez újabb missziót. Mint elmondta: 2002 és 2003 között, a szarajevói katonai rendfenntartó kontingensben eltöltött egy év, illetve a PRT harmadik és ötödik váltásában Afganisztánban „lehúzott" kétszer hat hónap egyelőre kielégítette külszolgálati „vágyait".

Az ázsiai országgal kapcsolatban Attila elmesélte: a missziót nem lehetett félvállról venni. Hiszen a két magyar tűzszerész katona elvesztése is bizonyította – amivel egyébként mindannyian tisztában voltak, hiszen a kiképzés és a felkészítés során a fejükbe verték –: szolgálatuk ideje alatt állandó veszélyben vannak, Afganisztánban akár meg is hallhatnak.

Tatár Attila a közeljövőben szeretne hosszabb időt a családja mellett maradni – hiszen gyermekei igénylik az édesapa jelenlétét –, s ha lehetséges tovább képezni magát. Tervei között szerepel a középfokú angol nyelvvizsga megszerzése, illetve ha lehetősége adódik rá, akkor az Amerikai Egyesült Államokban szeretne egy szakmai továbbképző tanfolyamot is elvégezni.