Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságkezelés és terrorizmus elleni harc – interaktívan

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 3. 16:46

Bár a NATO informális védelmi miniszteri találkozóját csak a jövő héten rendezik meg Budapesten, már e nagyszabású összejövetelhez kapcsolódva rendezett multimédiás kiállítást a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a NATO Publikációs és Kiállítási Osztálya. A tárlatot pénteken nyitották meg.

„Jövőnk biztonsága" – ez a címe, annak a multimédiás kiállításnak, amit a NATO Publikációs és Kiállítási Osztálya (NATO Public Diplomation Division – PDD) hozott Budapestre, mégpedig a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba (HIM). A tárlatot október 3-án, ünnepélyes keretek között nyitották meg a HIM márványtermében.

1595880642
– A mai rendezvény egy szimbólum a szövetség védelmi minisztereinek jövő heti, budapesti informális találkozója előtt. A magyarországi értekezlet pedig fontos mérföldkő a NATO megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából, jövő évben Strasbourgban megrendezendő jubileumi csúcstalálkozó előtt – mondta el megnyitójában dr. Gerlinde Nichus, a NATO PDD vezetője. Hozzátette: a jövő év Magyarország számára is évforduló, hiszen akkor lesz tíz éve, hogy csatlakozott az Észak-Atlanti Szövetséghez.

– Közvetlenül a csatlakozás után Magyarország fontos támogatást nyújtott a NATO-nak a koszovói konfliktus lezárásában. S az ország jelenleg is komoly támogatásban részesíti a szövetséget. Gondolok itt az afganisztáni ISAF misszióban való részvételre – emelte ki az osztályvezető asszony. Hangsúlyozta: Magyarország példája is jól illusztrálja a NATO-ban végbement változásokat, amelynek eredményeként egy statikus, hidegháborús szervezetből, a tagállamok biztonságát garantáló szervezetté alakulat át.

– A Magyarországon most bemutatandó kiállítással is szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek a NATO-ban végbement változásokat. Ez a szövetség első, multimédiás kiállítása, amely széleskörű áttekintést nyújt magáról a NATO-ról és bemutatja a terrorizmus elleni harcot, valamint a válságkezelést – mondta dr. Gerlinde Nichus.

Szólt arról is, hogy maga a kiállítás azért rendkívüli, mert ahelyett, hogy hosszan magyarázná a látnivalót, hatásos képanyagok és rövid videóklippek segítségével teszi egyértelművé a tárlat mondanivalóját.

A Honvédelmi Minisztérium részéről Bali József védelempolitikai szakállamtitkár nyitotta meg a rendhagyó tárlatot. Elmondta: konkrét katonai szervezetről kiállítást készíteni hálás feladat, mert a tervezők biztosak lehetnek benne, hogy az időseket és a fiatalokat is egyaránt érdekelni fogja.

1595880642
– Hogyan lehet újszerűen bemutatni a szövetség működését? Hogyan lehet egy kiállítás keretében bemutatni olyan fogalmakat, mint a biztonság, vagy a béke? Nos, ez a tárlat ezekre a kérdésekre megadja a választ – emelte ki a szakállamtitkár, hozzátéve: a NATO az információs társadalom korának megfelelően, az interaktív lehetőségeket kihasználva, minden eddiginél többet akar és tud mutatni a szervezet tevékenységéről.

Bali József szerint, a XXI. századi eszközrendszert alkalmazó tárlat bebizonyítja, hogy a NATO alkalmas és képes a tagországok biztonságának garantálására.

A „Jövőnk biztonsága" című kiállítás egyébként október 15-ig tekinthető meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében. A szövetség jelenlegi műveleteit, képességeit, partnerkapcsolatait bemutató multimédiás tárlaton az érdeklődők tizenöt „tablón" ismerkedhetnek meg a NATO-val. Ezek között szerepel olyan, amelyik az afganisztáni, vagy éppen a balkáni válságkezelést mutatja be, de olyan is, amelyik az új kihívásokat és képességeket, vagy éppen a katasztrófák utáni reagálás módjait ismerteti meg az érdeklődőkkel.

A kiállítás megnyitója után Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a jövő héten Magyarország első ízben ad helyet a NATO védelmi miniszteri találkozójának. Csütörtökön és pénteken hazánkban lesz mind a huszonhat NATO tagország védelmi minisztere, de eljönnek azok azoknak az országoknak a miniszterei is, akik az ISAF afganisztáni műveleteiben vesznek részt. Így közel negyven ország delegációja lesz Budapesten, akik a NATO jövőjéről és a szövetég előtt álló feladatokról tanácskoznak.

A szóvivő kiemelte: a mostani kiállítás jó lehetőség mindazoknak akik a NATO-ról szeretnének többet megtudni. Az összes tagországba ellátogató kiállítás pontosan azt célozza meg, hogy az emberek megismerjék mindazt, ami fontos a NATO-nak, és ami miatt a szövetség dolgozik.

További képek:

1595880643
 

1595880643
 

1595880644
 

1595880644
 

Fotó: Szűcs László