Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kadhafi nem számított a támadásra”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 20. 7:54

Kizárt, hogy orosz katonák részt vegyenek a Líbia elleni katonai akcióban – közölte az Interfax hírügynökség kérdésére vasárnapra virradó éjszaka az orosz vezérkar egy magas rangú képviselője. “Figyelemmel követjük a líbiai helyzet alakulásának perspektíváit, de orosz katonai kontingens kivezénylésének a kérdése fel sem merül, kizárt dolog” – mondta az illető.

Hozzátette, hogy az Észak-Afrikában zajló harci cselekményeket az orosz fél a felderítés minden, egyebek között világűrbeli eszközével nyomon követi. Leonyid Ivasov nyugállományú vezérezredes, katonai szakértő a hírügynökség kérdésére válaszolva úgy vélekedett: a nyugati koalíció Moammer Kadhafi részéről nem fog erős ellenállásba ütközni Líbiában.

Ivasov szerint Kadhafi nem készült az agresszióra, remélte, hogy nem kerül szembe a NATO-val és hadserege gyenge, ezért most Líbiában “szabad vadászatra", a rádiólokációs mezők elnyomására és az elavult légvédelmi eszközök megsemmisítésére lehet számítani.
A vezérezredes, aki a védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködési igazgatóságát vezette, és jelenleg a Geopolitikai Problémák Akadémiáját vezeti, úgy vélte, hogy a nyugati szövetség szárazföldi hadműveletekbe nem bocsátkozik, amennyiben ilyenre egyáltalán sor kerül, az vagy az Arab Liga útján, vagy egy Egyesült Államok vezette nemzetközi erővel történik majd.
Hozzátette azonban: a szárazföldi hadműveletek más részről már folyamatban vannak.

Tudomása szerint a felkelők oldalán egyiptomi és más különleges egységek is harcolnak, s ezek már régen ott vannak. “Honnan lennének a líbiai ellenzéknek fegyverei?" – tette fel a kérdést.

Sajnálkozásának adott hangot az orosz külügyminisztérium szombaton amiatt, hogy a nyugati szövetségesek megkezdték a líbiai válságba történő katonai beavatkozást.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közölte: „Moszkvában sajnálattal vették tudomásul a fegyveres akciót, amelyet országok egész sora hajtott végre Líbiában az ENSZ Biztonsági Tanácsának sietősen elfogadott 1973. számú határozatára hivatkozva". A szóvivő felszólította a líbiai válságban szemben álló feleket, valamint a katonai művelet résztvevőit, hogy tegyenek meg mindent a polgári lakosság szenvedéseinek elkerülésére és a mielőbbi tűzszünet elérése érdekében.
Közben Washingtonban bejelentették, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter a hadműveletek megkezdése miatt egy nappal későbbre halasztotta oroszországi látogatását, amelyen az európai rakétapajzsról kíván tárgyalni. Gates csak vasárnap indul útnak. Védelmi miniszterként ez lesz Gates negyedik, egyben várhatóan utolsó oroszországi látogatása, hiszen a tervek szerint idén távozik tisztségéből.