Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. december 15. 9:19

Mint minden évben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Katonaszakács Válogatott – állította össze a honvedelem.hu karácsonyi receptjeit. Ezúttal karácsonyi borkrémlevest, erdélyi töltött káposztát és erdélyi almás sütit készítettek a katonaszakácsok.

Mint olvasóink az elmúlt években megszokhatták a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a magyar katonaszakács válogatott – állítja össze a honvedelem.hu karácsonyi menüsorát.

A csapat vezetője, Gulyás Károly közalkalmazott, és helyettese, Somorjai Péter főtörzsőrmester mesterszakácsok úgy gondolták: idén szakítanak a hagyományokkal, s ezúttal nem hazai, hanem a környező országok ételei közül választottak ki néhányat, amelyek felkerülhetnek az ünnepi asztalra. Lássuk a menüt!

1595894714
 

ELSÕ FOGÁS: KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES

Hozzávalók:

  • 6 deciliter édes fehérbor,
  • 1 citrom,
  • 1 darab fahéj,
  • 3-4 darab szegfűszeg,
  • 8 tojássárgája,
  • 15 dekagramm cukor,
  • 2 deciliter tejszín,
  • 8 dekagramm mazsola,
  • a tetejére: édes tejszínhab.

Elkészítése:

A bort 3 deciliter vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántott sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk. A forró bort vigyázva, élénken kevergetve – nehogy összekapjon – rászűrjük. A tűzre téve habverővel addig kevergetjük tovább, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Előnye,
hogy előre elkészíthető!

1595894714
 

MÁSODIK FOGÁS: EREDETI ERDÉLYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók (Kb. 10 adaghoz):

  • 50 dekagramm lapocka,
  • 50 dekagramm kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús),
  • 50 dekagramm nyers füstölt oldalas,
  • 50 dekagramm dagadó,
  • 3 dekagramm liszt,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 kilogramm savanyú,
    aprókáposzta,
  • 10 darab savanyú káposzta levél,
  • 10 dekagramm rizs,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 teáskanál pirospaprika,
  • 8 deciliter tejföl,
  • ízlés szerint őrölt fekete bors,
    só.

Előkészítése:

A főzéshez kiválasztott nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenjük, és a lisztel meghintjük. A töltelékhez a dagadót megdaráljuk, összekeverjük a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagoljuk a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.

Elkészítése:

Az apró káposzta egyharmad részét elterítjük a fazék alján, erre rátesszük a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg egy éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítjük. Megsózzuk, meghintjük borssal, majd beborítjuk a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezünk, végül beborítjuk a maradék aprókáposztával. Megsózzuk, meghintjük borssal, és 5 deciliter tejföllel nyakon öntjük. Az edényt lefedjük, és forró sütőbe tesszük. Legalább 3 órán keresztül sütjük közepes lángon. Az elkészült ételt a tálaláskor, mindenki egyéni ízlése szerint tejfölözheti!

1595894714
 

HARMADIK FOGÁS: ERDÉLYI ALMÁS SÜTI

Hozzávalók:

  • Tészta:
    16,5 evőkanál cukorot,
    16,5 evőkanál olajat,
    16,5 evőkanál tejet, valamint
    3 egész tojást a szükséges mennyiségű liszttel és egy zacskó sütőporral összekeverünk. Fontos: a tészta maradjon kissé lágy, ragacsos.
  • Töltelék:
    4-5 darab almát lereszelünk, fahéjjal, pici citromlével és rumba áztatott
    mazsolával összekeverjük. (Utóbbi el is hagyható!)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük. A tészta egyik felét a sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük és megszórjuk búzadarával. Rápakoljuk a fahéjas mazsolás reszelt almát, amit előtte jól kinyomkodunk. Ennek a tetejére kenjük a tészta másik felét. 180 fokos sütőben kisütjük, ez körülbelül 40 percet vesz igénybe, de látni lehet, hogy mikor készül el. Az elkészült sütemény tetejére porcukor kerül!

1595894714
 

Jó étvágyat kívánunk!