Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (4.)

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. december 26. 9:13

Mint minden évben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség Szakács Csapata – állította össze a honvedelem.hu karácsonyi receptjeit. Négy menüsort készítettek olvasóinknak. December 26-ra franciasalátát tormás sonkatekerccsel, valamint szalonnás pulykasültet párolt káposztával ajánlanak a katonaszakácsok.

Mint olvasóink az elmúlt években megszokhatták a Magyar Honvédség Szakács Csapata állítja össze a honvedelem.hu karácsonyi menüsorát. A csapat tagjai idén egyszerű recepteket állítottak össze, amelyek méltók az ünnepi asztalra! A katonaszakácsok ezekkel a receptekkel kívánnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket a honvedelem.hu olvasóinak.

ELSŐ FOGÁS: FRANCIASALÁTA, TORMÁS SONKATEKERCCSEL
(Kovács Péter főtörzsőrmester, Kovács Attila törzsőrmester és Kókai Krisztián szakaszvezető receptje)

Hozzávalók 4 főre:

1595911852

  • 1 nagy tubus majonéz,
  • 1 deciliter tejföl,
  • 5 dekagramm burgonya,
  • 5 dekagramm sárgarépa,
  • 5 dekagramm zöldborsó,
  • 5 dekagramm alma,
  • 5 dekagramm csemege uborka,
  • 12 dekagramm vaj,
  • 3 evőkanál liszt,
  • körülbelül 2 deciliter tej,
  • körülbelül 1 decilet tejszín,
  • torma ízlés szerint,
  • 8 szelet gépsonka,
  • só, fehérbors ízlés szerint.

Elkészítés módja:

A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citromlevet. Ezeket jól összekeverjük. Így meg is lesz a tartármártásunk.
Kifőzzük a zöldségeket delikátos vízben: krumplit, répát, zöldséget, borsót. Amíg ezek megfőnek és kihűl, addig belekeverjük a tartárba az apróra vágott savanyú uborkát és almát. Mikor kihűlt a megfőzött zöldség, apró kockákra vágjuk a krumplit, répát, zöldséget és a borsóval együtt belekeverjük a tartárunkba.
A tormakrémes sonkatekercshez 8 dekagramm vajat megolvasztunk, beletesszük a lisztet, fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a fehérborssal ízesítjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát. (Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá.) Robotgéppel krémesre kikavarjuk. A sonkaszeleteket megtöltjük a tormakrémmel, felgöngyöljük. (A tormakrémből hagyjunk annyit, hogy a tekercsek végeire habzsákból rózsákat tudjunk nyomni.) Franciasaláta alapra helyezzük, a tekercsek tetejét tetszés szerint díszítjük, végeikre tormakrém rózsákat teszünk, végül aszpikkal átfényezzük

MÁSODIK FOGÁS: SZALONNÁS PULYKASÜLT PÁROLT KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ALMÁVAL, SÓS TÚRÓGOMBÓCCAL
(Kovács Péter főtörzsőrmester, Kovács Attila törzsőrmester és Kókai Krisztián szakaszvezető receptje)

Hozzávalók 4-6 főre:

1595911852

  • 1 darab bébi pulyka,
  • 15 dekagramm kenyérszalonna,
  • 1–1 darab paradicsom, paprika, tisztított vöröshagyma,
  • 5–7 darab alma,
  • 5 dekagramm fejes káposzta,
  • 40 dekagramm túró,
  • 2 darab tojás,
  • 1 deciliter tejföl,
  • liszt, zsemlemorzsa
    só, bors, cukor, köménymag, fokhagyma, rozmaring ízlés szerint.

Elkészítés módja:

Tisztított pulykát fűszerezzük sóval, borssal, csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük. Sütőben 180 fokon 1–1,5 óráig sütjük, paradicsomot, paprikát, vöröshagymát, és fokhagymát, és 1 rozmaring ágat
teszünk mellé. Amikor elkészült a sült szaftból pecsenyelevet készítünk, sült szalonnával.
Először a párolt káposztát készítjük el.
Majd megreszeljük az almát, vékony csíkokra vágjuk a káposztát.
A kevés zsiradékon picit megforgatjuk a köménymagot, utána beleszórjuk, majd világosra karamellizáljuk a cukrot. Utána egyszerre beletesszük a káposztát és a reszelt almát. Nagy lángon jól átforgatjuk, majd takarékra vesszük, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Ha maradt egy kis lé rajta, azt lesütjük (csak ne égjen meg a káposzta)
Közben alaposan megmossuk az almát, kiszedjük a magházat és amennyire lehet – kb. 7-8 mm-es falat hagyva – kiszedjük az alma belsejét is.
Megtöltjük a párolt káposztával és a pulykával együtt megsütjük.
A sós túrógombóchoz a tehéntúrót szitán átpasszírozzuk. Összegyúrjuk a tojással, a liszttel és zsemlemorzsával, tejföllel. Sóval és vágott kaporral ízesítjük. A masszát fél órát állni hagyjuk. Ha ezután is túl lágy lenne, zsemlemorzsával dúsítjuk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk belőle és gyöngyözve forró, sós vízben kifőzzük. Szűrőkanállal kiemeljük és lecsöpögtetjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:
Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (1.)
Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (2.)
Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (3.)