Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák segítségével újult meg a kultúrház

Szöveg: Szamosi Attila százados |  2009. december 17. 12:12

A december Koszovóban a téliesítési és infrastrukturális programok hónapja a KFOR Kontingens CIMIC-csoportja számára. A helyi lakosság és hatóságok igényeinek megfelelően, az MH KFOR Kontingens Műveleti századának felelősségi területén található Istok/Istog város kultúrházára esett a CIMIC-szakemberek választása.

Az itt működő Ifjúsági Központ felújítása, a kontingens parancsnok jóváhagyása után, még a hónap elején kezdődött el.

A központ által fenntartott helyiségek adnak helyet a fiatalok által gyakran látogatott internet szobának, valamint két, különböző tanfolyamok számára fenntartott teremnek. Luan Hasanaj, az Ifjúsági Központ vezetője elmondta, hogy az egyikben

1595894730
művészeti tanfolyam indul, a helyi tizenéves iparművészek részére. Ám mindez elképzelhetetlen lett volna a magyar KFOR Kontingens segítsége nélkül.

Megszokott módon, a felújításhoz helyi vállalkozó segítségét vették igénybe a civil-katonai együttműködési csoport tagjai, ezzel is segítve a helyi gazdaság beindulását és továbbfejlődését. A vállalkozás tulajdonosa Shemshedi Muriqi, a csoport szerencséjére azon emberek közé tartozik, aki a szívén viseli hazája sorsát, így felvállalta, hogy a fenti felújításokon kívül, saját költségén renoválja a Handikraft, egy helyi nem-kormányzati szervezet irodáját.

A hivatalos átadásra december 12-én került sor a kultúrházban működő intézmények vezetőinek, a KFOR képviselőinek és természetesen Muriqi részvételével. Az ünnepélyes megnyitón Kemény Szabolcs őrnagy, az MH KFOR Kontingens, műveleti elem parancsnoka beszédében elmondta, hogy reményei szerint a projekttel sikerül a helyi lakosok körében a magyar katonák ismertségét és elismertségét tovább növelni, valamint a fiatalok képzésének elősegítésével Koszovó sikeres jövőjéhez hozzájárulni.