Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/01.

2009. december 17. 12:14
PUBLICISZTIKA

    Képregényhősök

      Egyszer talán a Magyar Katona is belép Batman és társainak táborába.

NAGYVILÁG

    A STASI árnyékában

      Már a berlini fal leomlása és a kelet-európai rendszerváltások előtt is nyílt titok volt, hogy több titkosszolgálat támogatta a német RAF terroristáit

    Megyünk tovább

      A híres West Pont-i katonai akadémián az amerikai elnök jelentős afganisztáni csapaterősítést jelentett be. Barack Obama beszédében vajon eltért-e a márciusban nyilvánosságra hozott Afganisztán-stratégiától?

    Elnöki trió

      Az immár életbe lépett lisszaboni szerződés, az Európai Unió „alkotmánya" megváltoztatta az elnöki rendszert is. Az elnökségre készülő Magyarországon erről még sokat fogunk beszélni.

    Mediterrán távlatok

      Algériában élénk érdeklődés mutatkozik Magyarország iránt. Megmutatkozott ez az államtitkári küldöttség fogadtatásában, és azokban az elismerő szavakban, melyeket az afrikai ország függetlenségi harcához adott magyar támogatásra emlékezve mondanak Algírban.

HADAK ÚTJÁN

    Hunyadi János

      Ahogyan Nándorfehérvár Hunyadi János életútjának csúcsát jelképezi, úgy a felfelé ívelő pálya is két helységnévhez köthető. Az egyik Szendrő, a másik Bátaszék.

    Magyar módi

      „A honvédsereg felsőbbsége fennállása teljes folyamán, sohasem adott ki öltözködési szabályzatot…" A százhatvan évvel ezelőtt vívott szabadságharcunk közben akkurátus előírásokra nem sok idő volt.

    A halál 720 órája

      „Fontos döntést hoztam. Ellentámadást indítunk" – közölte Adolf Hitler 1944. szeptember 16-án, majd ujjával az előtte fekvő térképre bökött: „Itt, az Ardenneken át. A cél Antwerpen."

    A nagy hátraarc

      Ausztriából bár 1955-ben a megszálló hatalmak kivonták csapataikat, és ezáltal Magyarországon a párizsi szerződésen alapuló szovjet katonai jelenlét okafogyottá vált, a Déli Hadseregcsoport még sokáig állomásozott ideiglenesen hazánk területén.

SEREGSZEMLE

    Székesfehérvár

      Alba Regia, a magyar történelem kiemelkedő eseményeinek tanúja, évszázadok igazi garnizonja, ma is kiemelt katonai jelentősséggel bír.

    Egyenruhás vegyészek

      A székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj katonái bizonyára nem sokat lógtak a kémiaóráikról – szerencsére, mert ma ők óvnának meg bennünket akárcsak egy idegmérgekkel végrehajtott terrortámadás káros következményeitől.

    Ezerarcú ezred

      Õriznek és védenek, összeköttetést biztosítanak, híradó- és harci technikát javítanak, felügyelnek és ellenőriznek. A honvédség székesfehérvári híradó- és vezetésbiztosító ezrede nap mint nap megszolgál az „ezerarcú" jelzőért.

    Tűzhenger

      Ha harc, hát az legyen összfegyvernemi – vallják a szolnoki helikopteresek és gyorsreagálású társaik, sőt,
      „emelték a tétet", és a gyakorlásba már bevonták a tatai lövészdandár ágyútarackos tűzszakaszát is.

    A célpont megjelölve!

      A szolnoki helikopterbázis előretolt repülésirányító csoportjának okkal jár ki a rivaldafény: ha minden sikerül, hamarosan a NATO-követelményeknek megfelelően felkészült és vizsgázott katonáik erősíthetik majd az afganisztáni magyar missziót.

    Különleges művelet

      Mintha Afganisztánban lennénk: a különleges műveleti gyakorlat a résztvevőktől minden fortély alkalmazását megkövetelte. És hát ott voltak az utódok, a Zrínyi-egyetem hadtudományi karának hallgatói is. Testközelből látták-hallották: milyenek is a különleges erők alkalmazási elvei, milyen is az, ha egy különleges osztag rajtaüt.

    Tanulójárat

      A világ egyik legnépszerűbb, pilóták nemzedékeit „kinevelő" típus az Aero L–39 Albatrosz család. A gép története és „exportképessége" Csehszlovákiához és a Varsói Szerződéshez is köthető; a tagországokban az oktatást közösen rendszeresített, egységes típussal végezték.

    Véget ért egy fejezet

      Kalandos ,,pályafutást" megélt típus búcsúzott el Kecskeméten 2009. november 25-én: a magyar légierő L–39ZO Albatrosz kiképző repülőgépei utolsó feladatukat hajtották végre – díszes égi és földi társaságban.

HÁTORSZÁG

    A francia kapcsolat

      Az egész azzal kezdődött, hogy a Magyar Honvéd két munkatársa Táborfalvára érkezett. Constantin Hervé francia százados, a képzeletbeli afganisztáni műveleti területen működő, civil-katonai kapcsolatokért (CIMIC) felelős iroda parancsnoka, semmiképpen sem számíthatott nyugodt napra azon az őszi reggelen…

    Csúcsra járatva

      Bár az első világháború négy esztendeje alatt mindössze egyetlen csatában ütköztek meg egymással, s építésük őrült összegeket emésztett fel, a tengeri hatalomra áhítozó államok hajógyáraiból továbbra is egymás után kerültek ki a nemzeti nagyságot megtestesítő úszó erődök.

    A film forog tovább

      Ha manapság valamelyik televíziós csatornán vetített film stáblistájának végén azt a feliratot olvasnánk, hogy „készült a Katonai Filmstúdióban", akkor igencsak meglepődnénk. A régi időkben az ilyesmi azonban nem ment csodaszámba.

    Nem tartott soká

      Kevés közös vonást fedezhetünk fel az 1949/1M. csapatzászló és az 1956-os lyukas közepű zászló között. Talán csak egyet: mindkettőnek rendkívül hamar leáldozott.

    Raj(z)parancsnokok

      Pókember, Batman és a többiek – figurájukat mindenki ismeri különféle képregényekből, illetve azok filmadaptációiból. A magyar katona azonban még friss hús a piacon – egészen pontosan az idén tört be a rajzok és buborékok világába. A honvédelmi tárca illetékesei ugyanis kiírták az első katonai képregény-pályázatot.

    Ismét Vár-játék!

      Kalandok, kincsek, összeesküvés – nem is járhatunk máshol, csakis Sárospatakon, történelmi sétát téve ismét elindított Vár-játék sorozatunk első helyszínén.
      A Magyar Honvéd magazin nyolc egymást követő lapszámában az aktuális várral kapcsolatosan három-három kérdést tesz fel az olvasónak. Akik helyesen válaszolnak, azok nyereménye egész napos exkluzív alakulatlátogatás az MH 86. Szolnok Helikopterbázison.

    Huzavona

      Az első világháborúban, de még a második világháború első felében is, a tüzérségi eszközök jelentős részét lovakkal vontatták. A lóvontatás azonban rengeteg problémával járt, csak a gépesítés jelentett megoldást.

    Hadikrónika – december

      Tudja ön, hogy ki volt az a jeles történelmi személy, aki 1606. december 29-én hunyt el Kassán, s akinek vezetésével 1604-ben kirobbant az első magyar Habsburg-ellenes felkelés? Olvassa el hadtörténeti kvíz-rovatunkat, s megtudja azt is, hogy hová juttassa el a helyes választ.