Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat tüntetett ki Medvegyev

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 19. 11:18

Oroszország mindent elkövet, hogy a dél-oszétiai agresszió irányítói viseljék a felelősséget tetteikért – mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn, Észak-Oszétia székhelyén, Vlagyikavkazban, az 58. hadsereg katonái előtt. Medvegyev hétfő délután repült Észak-Oszétiába, ahol kitüntetéseket ad át a harcokban részt vett orosz katonáknak. Volt, aki hősi halála után részesült posztumusz kitüntetésben.

“Amit a grúziai hatalom tett, az meghaladja az emberi felfogóképességet, tetteit nem lehet megmagyarázni, még kevésbé lehet büntetlenül hagyni. A világ meggyőződhetett, hogy léteznek politikai szörnyetegek, akik konjunkturális érdekeikért gyilkolnak, s tehetségtelenségüket egy egész nép megsemmisítésével kompenzálják" – mondta az orosz elnök.

“Kemény vonalat fogunk vinni, ami a térség biztonságát, a béke fenntartását és Dél-Oszétia stabilitását illeti. Mindent megteszünk, hogy senkinek ne legyenek illúziói" – ígérte az orosz elnök, aki szerint a hadsereg helytállását az orosz katonaság legdicsőbb tettei között fogják emlegetni.

A katonák közül néhányan megkapták az igen rangos Szent György-keresztet. Medvegyev hangsúlyozta, hogy első ízben tüntettek ki a modern Oroszország történetében békefenntartói misszióban részt vevő katonákat ezzel az érdemrenddel.

Korábban az orosz elnök külön rendelettel módosította az érdemrend statútumát, hogy lehetővé váljék más államok területén szolgálatot teljesítő békefenntartók jutalmazása ezzel a magas orosz kitüntetéssel.