Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaként is magyar: könyv Széchenyi katonaéletéről

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. november 18. 17:12

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mutatták be Dr. Ács Tibor Katonaként is magyar- Széchenyi István katonaélete és hadügyi reformeszméi című könyvét. A kötet betekintést nyújt Széchenyi rendkívüli életébe, valamint bemutatja a gróf honvédelemről és az ország védelméről alkotott nézeteit is.

Dr. Holló József nyá. altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a könyvet méltatva az íróról, Dr. Ács Tibor nyá. ezredes hadtörténészről, az MTA doktoráról azt mondta: termékeny, precíz kutató, írásai olvasmányosak, és részletesen tud szólni a katonaként is legnagyobb magyarról, Széchenyi Istvánról. A főigazgató hozzátette: Széchenyit mint katonát ismerhetjük meg e kötetből, érdekes személyiségéről sok újdonságot megtudhatunk. „A katonai pályának van egyfajta bőségtartalma, és ha így gondolkodunk, nem leszünk rossz katonák. A katonai hivatás ugyanis jellemet, önfegyelmet kíván", mondta Dr. Holló József Széchenyi hivatástudatára emlékeztetve. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az író számos XIX. századi személyiség tevékenységét tárta már fel kutatásaival. „Ez a kutatás nem csak a hadtörténet, de a magyar tudós társadalom számára is nagy kincs", tette hozzá.
A főigazgató elmondta: a csaknem 200 oldalas kötet olyan tartalommal szolgál, melyből mindent megtudhatunk arról, Széchenyi István mit gondolt a hadügy reformjairól. Dr. Holló József hozzátette: jövőre, 2010-ben Széchenyi-év lesz, e könyv méltó előszele a jubileumnak.

1595893548

Dr. Csorba László, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese beszédében úgy fogalmazott: a kötet a mesterség szabályai szerint készült el, melyben a források legnagyobb része fellelhető – akár a levéltárról, akár Széchenyi naplójáról legyen szó. „E kötet az irodalom nagy nyeresége", mondta az igazgatóhelyettes, aki hozzátette: Széchenyi naplója által olyan közel kerülhetünk hozzá, mint senki más.

A rendezvényen Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kft. ügyvezetője áttekintést nyújtott a kiadó hadtörténelmi tárgyú kiadási tevékenységéről, így kitért arra is, nagy érdeklődés övezi többek között a haditechnikai köteteket, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem történetével foglalkozó kiadványokat, valamint a katonai repüléstörténettel foglalkozó munkákat is. Végezetül Ács Tibor állt a mikrofon elé, és Széchenyit idézte: „Bármilyen rangban is legyen az ember, mindig alkalmasnak kell lenni a haza védelmére." Hozzátette: ez a gondolat ma is érvényes.

1595893548
 

1595893549
1595893549
 

1595893549