Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KatonaSuli a Debreceni Református Kollégiumban is

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. április 2. 9:32

A Tiszántúli Református Egyházkerület és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár között hamarosan aláírandó együttműködési megállapodás alapján a KatonaSuli-program szakkör formájában indul el a két debreceni református középiskolában, a Debreceni Református Kollégium Gimnázium és Diákotthonban, valamint a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gedeon Gimnáziumában.

1595933709
A KatonaSuli-program célja, hogy a szakköri foglalkozásokon minél több fiatal ismerkedjen meg a modernizált, önkéntes Magyar Honvédséggel, annak feladataival, kihívásaival, szerepével Magyarországon, s a tanulók általános képet kapjanak a honvédelemről és a XXI. század biztonságpolitikai helyzetéről. Nem titkolt szándék a honvédelem, a hazaszeretet és a katonai hivatás társadalmi presztízsének növelése, a hadsereg mint karrierlehetőség bemutatása, s akár a katonai pályára, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre irányítás.

Az egyházkerület a közelmúltban megbízta Sajtos Szilárd századost, református tábori lelkészt az együttműködés előkészítésével, valamint a szakkör vezetésével.

Ennek az előkészítő munkának az eredményeként érkezett március 28-án negyven református gimnazista a debreceni Kossuth-laktanyába. Első KatonaSuli-délutánjukon először fegyverzetismereti foglalkozáson vettek részt, amelynek során Fekete András főhadnagy bemutatta számukra a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyvereket, majd a csapatmúzeumban Máté Gyula tárlatvezetésével megismerkedhettek Debrecen katonatörténetével, illetve a dandár múltjával.

1595933709