Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény ütések és rúgások a Hanshi Kupán

Szöveg: Dr. Eleki Zoltán õrgy. |  2009. november 3. 5:53

A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet 2009. október 31-én rendezte meg a 14. Hanshi Kupa Nemzetközi Csapatversenyt és Egyéni Pusztakezes Viadalt. A versenyre, melynek a Pestszentimrei Sportkastély adott otthont, több száz hazai és külföldi versenyző nevezett.

Idén először olyan sportolók is küzdöttek, akik hivatásos, vagy szerződéses katonaként teljesítenek szolgálatot. Mindannyian szerelmesei a küzdősportoknak, és a közelharcnak, így örömmel neveztek egy olyan versenyre, ahol a kiképzéseken elsajátított fogásokat is kipróbálhatták küzdelemben, tényleges ellenállással szemben.

A technikák elsajátítása mellett elengedhetetlen, hogy a katonák a valóságoshoz hasonló körülmények között, stresszhelyzetben is képesek legyenek a maximális koncentrációra és az eredményes végrehajtásra. A versenyen a stresszhatás több irányból érkezhetett. Egyrészt a verseny színvonala biztosította a megfelelő fizikai terhelést, a benyelt ütések és rúgások a fizikai és lelki fájdalmat, a pontozó bírók és a nézők figyelő tekintete pedig a lámpalázat.

A katonák felkészítése mellett a versenyen személyesen is vállalta a megmérettetést a szentendrei Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani Részleg teljes állománya, ezzel is egyfajta referenciát teremtve e szakmai grémiumnak.

A részleg vezetője, Molnár Károly őrnagy kiemelkedő pontszámot kapott a bíróktól fegyveres formagyakorlatára, amit rohamsisakban, és repeszálló mellényben hajtott végre.

Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes formagyakorlat versenyszámban indult. Ebben a versenyszámban be kell mutatni egy ütés, egy rúgás, és egy megfogás elleni védés-ellentámadást, majd egyszerre három támadó elleni pusztakezes védekezést a támadók teljes harcképtelenné tételéig. A verseny izgalmasan alakult, hiszen a 16 indulóból négyen, Zöllei mesterrel és Kovács Béla főtörzsőrmesterrel együtt jutottak a döntőbe, ahol ismét végre kellett hajtani a gyakorlatot. Katonáink mellett két kempo mester küzdött az aranyéremért, végül holtversenyben Zöllei Zoli második helyen végzett.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Dr. Eleki Zoltán alezredes kiemelt testnevelő főtiszt meghívást kapott a verseny szervezőitől a pontozóbírák közé. Ez a katonáknak nem volt előny, hiszen Eleki alezredes nem nézte jó szemmel „fiai" apró hibáit, ami a pontszámokban is megmutatkozott. Ennek köszönhető a holtversenyben elért második hely, hiszen ha a döntőben egyetlen tizeddel magasabb pontszámot kap Zöllei alezredes, akkor ő az aranyérmes.

Folytatva a Részleg kiképzőinek szereplésével, Tar Tamás őrmester hárompontos-küzdelem versenyszámban menetelt a négy közé, ahol a döntőbe jutásért folytatott harcban, egy rossz mozdulat közben húzódást szenvedett a combhajlító izmában, ami miatt elvesztette a mérkőzést. A harmadik helyért sérülten, bicegve is vállalva a mérkőzést, izgalmas versenyben győzött, így bronzérmet szerzett.

 

A sort Zagyva Sándor hadnagy zárta, aki a földharc versenyszámban először egy nála 20 kiloval nehezebb ellenfelet vert, majd nagy küzdelemben alulmaradt a későbbi győztessel szemben.

A 20 katona induló mindegyike nagyot küzdött, kiemelkedik közülük Radóczi Ferenc szakaszvezető, aki kung-fu gyakorlatával nagy sikert aratott, illetve Nagy Krisztián, aki földharcban bejutott a négy közé. Az elődöntő elvesztése után nagy harcot vívott a bronzéremért. Motiváltságát az is mutatja, hogy mikor ellenfele egy veszélyes fojtás fogást alkalmazott, ő nem adta fel a küzdelmet, hanem addig próbálta menteni a helyzetet, amíg el nem ájult. Magához térve még folytatta volna a küzdelmet, de a szabályok ezt már nem tették lehetővé. Meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

A verseny fénypontját az esti döntők jelentették, ahol kamerák előtt, Fogarasi Szilvia hallgató képviselte a Honvédséget. Szilvi kesztyűs küzdelemben jutott döntőbe, ahol végigverekedve a kétszer két percet, és csak pontozással maradt alul ellenfelével szemben.

A verseny megnyitójától, az eredményhirdetés végéig érezni lehetett azt a megbecsülést és tiszteletet, amit a szervezők, a versenyzők és a nézők tanúsítottak a katonák felé. Egyrészt megtiszteltetésnek érezték, hogy a katonák indultak a versenyen, másrészt örültek, hogy még színesebbé és színvonalasabbá vált a rendezvény. Többen gratuláltak, és elismerően szóltak arról, hogy a katonák szolgálati elfoglaltságuk mellett is időt szakítanak a felkészülésre és a rendszeres edzésre. Külön kiemelték a Részleg tagjainak, szakmai felkészültségét és példamutatását.

A késő éjszakába nyúló rendezvény után mindannyian jó érzésekkel indultunk haza, azzal a fogadalommal, hogy jövőre még jobbak leszünk! MERT A HAZÁNKAT SZOLGÁLJUK!

Fotó: archív