Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó – lejárt az úttorlaszok elbontására szabott határidő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 19. 7:13

Az észak-koszovói szerbek továbbra sem tágítanak, miután lejárt október 18-án, kedden a NATO békefenntartói által szabott határidő a szerb-koszovói határtérségben emelt úttorlaszok elbontására. A szerbek megnövekedett számban táboroznak az úttorlaszoknál, a KFOR-erők pedig nem tettek lépést a jarinjei és a brnjaki határátkelőkhöz vezető utak megtisztítására.

A helyszínen tartózkodó tudósítók szerint a helyzet nyugodt, de a légkör feszült. A két átkelő fölötti ellenőrzés miatt július vége óta válságos a helyzet Észak-Koszovóban. Pristina saját határrendőröket és vámosokat akart oda küldeni, és ebben támogatást kapott a KFOR-tól, de a helyi szerbek ezt megakadályozták: úttorlaszokat – szám szerint 16-ot – állítottak az oda vezető utakon. A KFOR emiatt helikopterekkel szállítja a katonákat és a szükséges utánpótlást a két átkelőre.

Erhard Drews, a KFOR német parancsnoka szombaton tárgyalt a szerbek lakta észak-koszovói települések vezetőivel a térségbeli helyzetről, de az úttorlaszok elbontásáról nem sikerült megállapodnia velük. Ezt követően Drews kilátásba helyezte, hogy ha a szerbek hétfőig nem bontják el az úttorlaszokat, akkor a békefenntartók teszik meg azt „békés eszközökkel". A szerbek nem tettek eleget a felhívásnak.

Kedden délelőtt a KFOR útnak indított egy utánpótlást szállító konvojt, amely beleütközött egy szerb úttorlaszba útban Brnjak felé. Az egység parancsnoka tárgyalt a helyi szerb vezetővel, majd visszafordult.

Slavisa Ristic, a térségbeli Zubin Potok polgármestere azt mondta, sikerült meggyőzniük a KFOR-t, hogy térjenek vissza a bázisra, és várják meg a szerdát, mert addigra a négy észak-koszovói szerb önkormányzat olyan kompromisszumos javaslattal áll elő, amely lehetővé tenné a békefenntartóknak, hogy szárazföldi úton lássák el katonáikat a jarinjei és a brnjaki határátkelőkön keresztül.

Milan Ivanovic, az észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke kedden leszögezte: „Ha a KFOR nem tudni várni holnapig, és a barikádok lerombolásáról dönt könnygáz és a gumilövedékek bevetésével, mi visszavonulunk, de holnap még több torlaszt emelünk."

Goran Bogdanovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere is arra kérte a KFOR-vezetést, hogy várják meg a észak-koszovói szerb önkormányzatok szerdára ígért kompromisszumos javaslatát, mert az úttorlaszok egyoldalú elbontása jelentősen ronthat a helyzeten.

Tomislav Nikolic, a nacionalista Szerb Haladó Párt vezetője arra szólította fel a szerb államfőt és miniszterelnököt, hogy álljanak elő saját rendezési javaslataikkal, és adjanak tanácsot a KFOR-felszólítással dacolóknak, mit tegyenek a kialakult helyzetben.

Mauro De Vincentis, a NATO belgrádi katonai összekötő irodájának a vezetője azt javasolta, hogy a KFOR erői működjenek együtt a helyi szerbekkel a szabad mozgás feltételeinek a megteremtésében.