Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg felszereltségére és a gazdák helyzetére panaszkodott a brit trónörökös

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 14. 18:36

Elégtelennek tartotta a brit hadsereg felszereltségét, és a mezőgazdasági termelők problémáinak ügyében is lobbizott a kormányhoz írt, évtizedes jogi csatározás után szerdán nyilvánosságra hozott leveleiben a brit trónörökös.

A The Guardian című baloldali brit napilap összesen 27, 2004-ben és 2005-ben kelt, zömmel kézzel írott levelet tett közzé szerda délután. Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő 66 esztendős elsőszülött fia – aki édesanyja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – egyebek mellett Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek is írt az iraki háború idején, felróva, hogy a brit hadsereget a szükséges erőforrások nélkül vezénylik ki nehéz feladatok végrehajtására.

A brit királyi család tagjai a törvényerejű szokásjog alapján – legalábbis nyilvánosan – elvileg nem nyilváníthatnak véleményt napi politikai ügyekben.
Károly hercegről azonban régóta közismert, hogy egyes konkrét kérdésekben – amelyek sora a környezetvédelemtől a mezőgazdaságon át a fegyveres erők helyzetéig terjed – gyakran fordul közvetlenül a mindenkori brit kormány vezető tisztviselőihez. Bizalmas leveleinek nyilvánosságra hozataláért a The Guardian tízéves jogi csatát folytatott a kormánnyal és az udvarral, és a brit legfelsőbb bíróság a minap a lapnak adott igazat.

A The Guardian becslése szerint a bírósági huzavona a kormánynak legalább 400 ezer fontjába (csaknem 170 millió forintba) került.
A brit napilappal egy időben a brit kormány kabinetirodája is ismertette a leveleket.

Károly herceg egyik levelében, amelyet 2004. szeptember 8-án írt Tony Blairnek, még arra is kitér, hogy a brit hadsereg Lynx típusú helikopterei forró éghajlatú országokban szerinte nem teljesítenek jól. A trónörökös felpanaszolja, hogy ennek ellenére az e gépek felváltására szánt új helikopterek beszerzése egyre késik, és mind bizonytalanabb, tekintettel a védelmi tárca szűkös költségvetésére.
„Attól tartok, ez csak egy példa arra, hogy fegyveres erőink rendkívül nehéz feladatok ellátására kapnak megbízásokat – különösen Irakban – a szükséges erőforrások nélkül" – áll a levélben.
Ugyanebben a levélben a trónörökös alig burkoltan kifejti azt az óhaját is, hogy a kormány találjon módot a Nagy-Britanniában termelt marhahús fogyasztásának élénkítésére. Károly közli: tudja, hogy az EU-szabályok tiltják az olyan kormányzati kampányt, amely kizárólag brit áruk vásárlására ösztönzi a fogyasztókat, „nagyszerű" lenne azonban, ha a kormány „innovatív módszerekkel" mégis az élére tudna állni ennek a törekvésnek.

A 89 esztendős II. Erzsébet királynő uralkodása eddigi 63 évében szigorúan tartotta magát ahhoz az alapelvhez, hogy az udvar nem avatkozik bele napi politikai kérdésekbe. Károly levelezése – jóllehet a hercegre, amíg nem ő az uralkodó, nem ugyanazok a protokolláris előírások vonatkoznak, mint édesanyjára – markánsan szakít ezzel a gyakorlattal.

A Clarence House – Károly trónörökös londoni hivatala – május 13-án, szerda este közleményben fejezte ki nemtetszését a levelezés nyilvánosságra hozatala miatt. A közlemény szerint a walesi herceg úgy gondolja, hogy joga van a magánjellegű kommunikációra a kormánnyal, és magánleveleinek publikálása korlátozza lehetőségeit arra, hogy hangot adjon véleményének és javaslatainak azokban az ügyekben, amelyek találkozói, utazásai során felmerülnek.