Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújították a magyar-litván együttműködési megállapodást

Szöveg: Szűcs László |  2015. május 14. 18:28

„NATO vállalásunk részeként Magyarország 2015 szeptembere és decembere között, négy hónapon keresztül részt vesz a Baltikum légtérvédelmi és légtérrendészeti feladatainak ellátásában, négy Gripen vadászgéppel és a kitelepülő földi kiszolgáló állománnyal” – mondta Hende Csaba május 14-én csütörtökön, Budapesten, azt követően, hogy Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszterrel aláírta a két védelmi tárca közötti megújított együttműködési megállapodást.

1595993736

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a most aláírt megállapodás egyebek mellett ezt a négy hónapos feladatot készíti elő.

Hende Csaba hozzátette: a feladat nem ismeretlen a magyar légierő számára, hiszen ugyancsak NATO vállalásként, 2014. október 4-e óta folyamatosan részt veszünk a szlovén légtér védelmében. „Ezt a feladatot hazai bázisról történő fel- és leszállással hajtjuk végre" – mondta a honvédelmi miniszter, kiemelve: a magyar légierő személyi állománya felkészült a baltikumi misszióra, a jogi, a technikai és a légi vezetési feltételek biztosítottak a feladat végrehajtásához.

1595993736

„A balti műveletben való részvétel hatalmas felelősség és megtiszteltetés is egyben, amely egyértelműen bizonyítja a magyar légierő magas szintű felkészültségét, egyben kifejezi hazánk szövetségi szolidaritását is. Természetesen a magyar légtér védelme a balti légtérrendészeti feladatok ideje alatt is folyamatosan és teljes körűen biztosított lesz" – hangsúlyozta Hende Csaba.

Juozas Olekas, a Litván Köztársaság nemzetvédelmi minisztere hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a két ország földrajzilag távol van egymástól, „nagyon szoros az a történelmi kapocs, ami összeköt minket."  „Olyan kihívások előtt állunk, amelyek miatt meg kell erősítenünk erőinket és elszántságunkat, egy olyan agresszió ellen, ami nemcsak Ukrajnában mutatkozik meg, hanem például a Balti-tengeren is" – mondta, hozzátéve: a szolidaritás a legfontosabb, amit a szövetségesek kifejezhetnek Litvánia felé.

1595993736

„Ma átbeszéltük azokat a kihívásokat, amelyek országaink előtt állnak. Áttekintettük azokat az intézkedéseket, amelyeket tennünk kell, annak érdekében, hogy ezeket a kihívásokat megfelelően kezeljük" – fogalmazott Juozas Olekas, aki kiemelte: ősszel nagy örömmel várják a magyar katonákat.

A litván nemzetvédelmi miniszter hangsúlyozta azt is, hogy az ukrán konfliktus mellett számos kihívással kell szembenézni, amelyek indokolttá teszik az országok védelmi együttműködésének erősítését.

1595993736

Fotó: Tóth László