Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban új parancsnoka van a NATO-nak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 8. 10:17

A német Volker Halbauer tábornok vette át szeptember 7-én, pénteken a NATO koszovói erőinek (KFOR) parancsnokságát, miközben ismét kiéleződött a feszültség az ország szerbek lakta északi részén, ahol álarcos fegyveresek megsebesítettek egy rendőrt.

Halbauer tábornok a negyedik német parancsnok a KFOR élén, ami arra utal, hogy Németország kulcsszerepet játszik a biztonság fenntartásában Észak-Koszovóban, ahol sorozatosak az összeütközések, mert a szerb lakosság nem akarja elfogadni az albán többség alkotta pristinai kormány hatalmát.

Pénteken Zubin Potok város közelében volt egy újabb ilyen esemény: az Európai Unió konvojára lőttek rá álarcos fegyveresek, és könnyebben megsebesítettek egy rendőrt, aki a gépkocsikat kísérte.

Az unió jogi-rendőri missziójának (EULEX) a tagjai rendes napi munkájukba utaztak, amikor Zupce és Zubin Potok között az úton álarcos fegyveresek állták el az útjukat, és tüzet nyitottak rájuk – mondták el szemtanúk.  A rendőrt a járműve szélvédőjének szilánkjai sebesítették meg. Két gépkocsi megrongálódott.

A KFOR-t az 1998–1999-es koszovói háború után telepítették a helyszínre. Sorai között jelenleg 5600 katona szolgál. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, amelyet már mintegy 90 állam elismert, de Szerbia nem. Az északi országrészben mintegy 120 ezer szerb él.