Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nariskin: Kijev agresszív terveit szemléltette a katonai parádé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 26. 8:33

Az ukrajnai válság kiszélesítését célzó agresszív terveket szemléltette a Kijevben augusztus 24-én, vasárnap tartott függetlenség napi katonai díszszemle – jelentette ki az orosz parlament alsóházának elnöke.

Szergej Nariskin hétfői moszkvai televíziós nyilatkozatában azt kifogásolta, hogy az Ukrajna függetlenségének 23. évfordulóján rendezett parádén azok a katonai egységek is felvonultak, amelyek részt vesznek a Moszkva által büntető hadjáratnak nevezett délkelet-ukrajnai fegyveres műveletekben. Ezeket Kijevben terrorellenes akcióként hirdették meg.

Az orosz duma elnöke bírálta az ukrán vezetést, amelynek megnyilatkozásaiban és tetteiben szerinte egyre jobban teret nyer a nacionalizmus és nemzetiszocializmus. „Mániás állhatatossággal folytatják a próbálkozást, hogy szétválasszák az orosz és az ukrán népet, amely eredete, történelme, kultúrája alapján egységet alkot".

Nariskin azt hangoztatta, hogy Ukrajnát „virágzó államnak" szeretnék látni. Hozzátette, hogy ebben egyetlen állam sem érdekelt annyira, mint Oroszország.

Az orosz törvényhozás alsóházának elnöke emellett azzal vádolta a „nyugati politikusok egy részét", hogy az ukrajnai szembenállás megszüntetésében való együttműködés helyett a konfliktust arra használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra.

A politikus kilátásba helyezte, hogy „előbb vagy utóbb a szükséges intézkedéseket meghozzák Moszkvában". Úgy vélte, hogy a legfőbb kérdés az, milyen árat fizet Európa az ukrán válságért.

Az ukrán fővárosban évek óta nem tartottak a vasárnapihoz hasonló katonai díszszemlét, amelyen Grad sorozatvetők is megjelentek. A hagyományos ukrajnai győzelem napi ünnepségeken is csak a veterán autók és egykori frontharcosok vonultak fel. Ezzel ellentétben a moszkvai Vörös téren és a márciusban Oroszországhoz egyoldalúan visszacsatolt Szevasztopolban az idén május 9-én is a legkorszerűbb orosz haditechnikát mutatták be.

A kijevi függetlenség napi rendezvényen Petro Porosenko ukrán államfő bejelentette, hogy 3 milliárd dollárt (710 milliárd forintot) fordítanak a hadsereg fejlesztésére 2015 és 2017 között. Azzal indokolta a döntést, hogy országa a belátható jövőben folyamatos katonai fenyegetésnek lesz kitéve.