Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikerrel zárult az Anakonda-16 gyakorlat

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 21. 9:21

Véget ért a Lengyelországban zajló Anakonda-16 elnevezésű  gyakorlat. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoksága, valamint törzsének kijelölt erői sikeresen végrehajtották a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat során számukra meghatározott feladatokat.

Az Anakonda-gyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétévente Lengyelországban. Az Anakonda-16 – amely az eddigi legnagyobb és legfontosabb szövetségi katonai esemény az idei évben Európában – közvetlenül megelőzte a július elején esedékes varsói NATO-csúcstalálkozót.

A gyakorlat demonstrálta Lengyelország és a NATO-tagok, valamint a partnerországok alapvető elkötelezettségét a szövetség biztonsági és védelmi képességei iránt.

1596015392

Az Anakonda-16 tizennégy helyszínen zajlott Lengyelország területén, összehangolt hadműveleti, harcászati műveletek végrehajtásával. A tatai dandár Varsóban, Bialobrzegi-ben, Wengozewo-ban és Nowa Deba-ban teljesítette a feladatait. Az amerikai hadosztály alárendeltségében működő magyar dandártörzs az Amerikai Egyesült Államok hadseregének 2500. Digitális Összekötő Csoportja (2500th Digital Liaison Detachment) tagjaival dolgozott együtt a kéthetes törzsgyakorláson.

A gyakorlat során a dandártörzs harcálláspontját megtekintette Frederick Benjamin Hodges altábornagy, az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderő parancsnoka; Marek Tomaszycki altábornagy, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka és Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke is. Horváth dandártábornok jelenlegi beosztása előtt, még a dandár parancsnokaként vett részt a gyakorlat tervezési munkálataiban.

1596015392

Hodges tábornok látogatása során megköszönte a dandárnak a gyakorlaton való tevékeny részvételét, és azt az együttműködést, amellyel hozzájárultak a gyakorlat sikeréhez. Marek Tomaszycki altábornagy pedig iránymutatást adott a további közös munkához.

A gyakorlat célja az volt, hogy demonstrálja a NATO védelmi képességeit a szövetség keleti szárnyán, illetve erősítse, tudatosítsa a kollektív védelem gyakorlatba való átültetését. A gyakorlat a modern hadviselés területén az aktuális kihívásokra reagálva a fenyegetések teljes spektrumát lefedte, beleértve a hadműveleti, harcászati, aszimmetrikus és hibrid hadviselés által támasztott követelményeket is.

1596015392