Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 26. 8:24

Több mint százötvenen meghaltak tálib felkelők és a hadsereg közötti összecsapásokban az utóbbi öt napban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölték június 25-én, szerdán az afgán hatóságok.

Az afganisztáni tálibok öt nappal ezelőtt indítottak offenzívát a tartomány több körzetében, az akcióban mintegy nyolcszáz felkelő vett részt. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a harcokban eddig nagyjából száz tálib harcos halt meg.

Hilmend kormányzójának szóvivője azt mondta, hogy huszonegy katona és mintegy negyven civil is életét vesztette, köztük nők és gyerekek. „A biztonsági erők legkevesebb huszonegy tagját ölték meg, több mint negyvenen pedig megsebesültek" – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a tartomány északi körzeteiben törtek ki az összecsapások.

A harcok következtében több mint kétezer család kényszerült lakóhelye elhagyására. A tálibok robbanószerkezeteket helyeztek el az utak mentén és számos falu területén, így akadályozva a hadsereg előrenyomulását. A Hszinhua kínai hírügynökség értesülései szerint a tűzszerészek csak az utóbbi 24 órában tizenhárom, út mentén elhelyezett pokolgépet hatástalanítottak.

A belügyi tárca arról számolt be, hogy bár nem vesztettek jelentős területeket, csapaterősítéseket hajtanak végre.

Hilmend tartomány, és különösen annak Szangin nevű térsége hagyományosan a tálibok egyik fellegvárának számít Afganisztánban, de az utóbbi években ritkák voltak az ehhez hasonló támadások, a lázadók a házilagos eszközökkel végrehajtott robbantásokat részesítették előnyben.