Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi együttműködésről tárgyalt Benkő Tibor Pozsonyban

Szöveg: Honvéd Vezérkar, MTI |  2013. április 5. 12:16

A Magyarország és Szlovákia közti védelmi együttműködés tapasztalatairól és fejlesztéséről egyeztetett dr. Benkő Tibor Honvéd Vezérkar főnök Jaroslav Baskával, a pozsonyi parlament védelmi bizottságának elnökével április 4-én, csütörtökön Pozsonyban. A Peter Vojtek altábornagy, szlovák vezérkarfőnök meghívására történt látogatás apropóját a két ország éves vezérkarfőnöki találkozója adja, melynek soros helyszíne ez évben Pozsony.

1595952008

Az április 4−5-i, kétnapos látogatás során a szlovák fél tájékoztatja magyar partnerét a szlovák haderő-átalakítással kapcsolatos stratégiai védelmi felülvizsgálat jelenlegi helyzetéről, érintve a szlovák fegyveres erők jelenlegi állapotát, illetve a szlovák haderő új szolgálati törvényének jogi aspektusait. A tájékoztatókon szó lesz továbbá a válságreagáló műveletekben való jelenlegi részvételről és a lehetséges jövőbeni elképzelésekről.

A szlovák fél tájékoztatója kitér a nemzetközi együttműködésen belül a képességmegosztás területére, valamint a kétoldalú együttműködés vonatkozásában a jelenlegi helyzet értékelésére és a jövőbeni tervek megvitatására is.

1595952008

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Jaroslav Baska április 4-i találkozóján a két ország védelmi erőinek folyamatban lévő közös projektjein kívül szó volt a védelmi együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről, valamint a visegrádi négyek csoportján belül 2016-ig kialakítandó közös harccsoportról is. Ez utóbbi egy csaknem háromezer fős egység lesz, amely hat hónapos rotációban lát majd el készültségi feladatokat az Európai Unió számára.

A találkozót követően Benkő Tibor az MTI-nek elmondta: a legnagyobb mértékig pozitívan ítélték meg a két ország közötti kapcsolatot, és egyidejűleg megvizsgálták az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit is. Rámutatott, hogy erre többek között a két ország által létrehozott kiválósági központok terén is lehetőség adódik. Hangsúlyozta: Magyarország egészségügyi kiválósági központtal rendelkezik, Szlovákiának pedig egy hasonló intézménye robbanószerek kutatására és megsemmisítésére specializálódott.

1595952009

Hozzátette: a két központ viszonylatában is jó az együttműködés, egy csereprogram keretében már tavalytól a szlovák intézményben dolgozik egy szakértőjük, a szlovák fél kiküldöttjét pedig Magyarország egészségügyi kiválósági központjában látják vendégül.
A találkozón szó volt a két ország külföldön szolgálatot teljesítő csapatainak tapasztalatairól és az idén esedékes katonai gyakorlatokról is.

Ezzel kapcsolatban a Honvéd Vezérkar főnök hangsúlyozta: a magyar katonák valamennyi − Szlovákiában tervezett − gyakorlaton részt vesznek.

A kétnapos program zárásaként Benkő Tibor csapatlátogatást tesz a sliači repülőbázison és a lešti Különleges Egészségügyi és Kiképzési Intézetben, ahol dinamikus mozzanat keretében tekinti meg a lövészeti és taktikai szimulátort, illetve az 5. Különleges Műveleti Ezred kiképzési bemutatóját.

1595952009

Fotó Szlovák Védelmi Minisztérium