Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Küzdelem a rögtönzött robbanóeszközök ellen

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. június 30. 8:31

Immár második alkalommal adott otthont a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenységgel kapcsolatos NATO rendezvénynek, a Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység (C-IED) Hadműveleti Törzstiszti Tanfolyamnak.

A felkészítésre 11 országból 45 tiszt és tiszthelyettes érkezett, köztük 6 fő magyar résztvevő az MH ÖHP alárendeltségéből. Ezúttal nyolc, szakmailag elismert vendégelőadó biztosította a tanfolyam sikerességét.
A felkészítés első napján Mikusi Zsolt ezredes, parancsnok- helyettes, mint a rendezvény fő felelőse, fogadta és köszöntötte a bázisra érkező katonákat, majd hatékony együttműködést kívánt a közös munkához. A parancsnoki tájékoztatót követően a brit Navy Commander Martin Wooley, a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság képviselőjének előadásával kezdetét vette a kurzus.

1595888728
Mint Mikusi ezredes elmondta, ez a tanfolyam alapjaiban más, mint a múlt év decemberében Szentendrén megrendezett szeminárium. A szeminárium betöltötte azt a küldetését, amiért létrehozták, azaz lehetőséget adott a NATO szakembereinek a nyílt eszmecserére, emellett biztosította a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység doktrinális kérdéseinek megismertetését a NATO-n belül. Emellett nagyban hozzájárult ahhoz, hogy meggyőzzön mindenkit, hogy a C-IED nem pusztán műszaki probléma, hanem a folyó műveletekben elsődleges fontosságú minden törzsbeosztásban dolgozónak mind harcászati, mind hadműveleti szinten.
Ezekből az alapvetésekből kiindulva, januárban Norvégiában került megrendezésre első alkalommal a tartalmában és módszereiben is megújult törzstiszti tanfolyam.

A felkészítés célja nem az, hogy C-IED szakembereket képezzen, hanem hogy bemutassa a résztvevőknek a C-IED filozófiáját, és az AJP-3.15-ös (Allied Joint Doctrine for Countering Improvised Explosive Device) dokumentum tartalmát. A tanfolyam két nap elméletet és két nap – az elméleti alapokon nyugvó- kiscsoportos gyakorlati foglalkozást foglalt magába, melynek keretében a hallgatók gyakorolták a megszerzett elméleti ismeretek a valóshoz közelítő körülmények közötti alkalmazását, lehetőséget adva szabad vitára és érvelésre. A tanfolyam utolsó napján Dr. Emma Kavanagh tartott előadásokat az öngyilkos terrorizmus pszichológiájáról és a harchelyzetben való döntéshozatal problémáiról.

A visszajelzések alapján mindkét fél részéről nagyon pozitív fogadtatású esemény zárásaként Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a bázis parancsnoka megköszönte az oktatók és hallgatók aktív közreműködését, és névre szóló oklevéllel köszönt el a résztvevőktől.
A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság tervei alapján még két hasonló rendezvényre kerül sor. Az egyik tanfolyamot a norvégiai Stavanger-ben szeptemberben, a másikat novemberben, Szentendrén rendezik majd meg. A tervek alapján, 2010-ben a fenti két helyszínen, két-két alkalommal kerül sor Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység Hadműveleti Törzstiszti Tanfolyamra.

1595888728
1595888728
1595888728