Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maximálisan alkalmasak lesznek!

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy.<br /> <br /> |  2010. március 19. 11:05

A harmadik hét végére a PRT-9 kiképző zászlóalj 350 fővel befejezte a felkészítés első fázisát, az általános egyéni kiképzést. Az előírt foglalkozások során nagy hangsúlyt fektettek a korábban már kint szolgáló katonák tapasztalataira, amelyeket igyekeztek beépíteni a felkészítésbe.

A szükséges egyéni ismereteket a teljes állomány elsajátította, amiről az első fázis utolsó napján vizsga keretében kellett számot adni. Lőkiképzésből a katonák már a második héten végrehajtották az előírt békefenntartó speciális lőgyakorlatokat. Az utolsó nap vizsgájának kérdéseit a teljes három hét ismeretanyagából állították össze. A kérdések felölelték a műszaki, híradó, nemzetközi hadijog, vegyvédelmi, hadszíntér- és egészségügyi, valamint a legfontosabb „force protection" ismereteket. Ez a vizsga is része annak a megmérettetés- sorozatnak, amely alapján a parancsnok majd kiválasztja azt a kb. 230-főt, akik végül kiutaznak Afganisztánba. Így biztosak lehetünk abban, hogy akik kiválasztásra kerülnek, azok maximálisan alkalmasak lesznek a feladatuk ellátására.

A felkészülést kissé bonyolította, hogy az állomány egy részének az 5/62. lövészzászlóalj bázisán létrehozott MH ZHCS-1 felkészülésében is részt kell vennie. Az ott elsajátított szakmai ismeretek azonban jól hasznosíthatók a PRT-ban is. A ZHCS május hónapban NATO CREVAL ellenőrzésen kerül megmérettetésre. A PRT-9 állománya ezt követően fogja megkezdeni a felkészítése harmadik fázisát, amely a kötelékkiképzést takarja. Ennek köszönhetően a hódmezővásárhelyi és debreceni katonák közül sokan már április végétől egészen július elejéig – szinte megszakítás nélkül – gyakorlótéren fognak tartózkodni.

Ezek előtt a gyakorlatok előtt azonban a PRT állománya a következő két hétben egyéni speciális kiképzésen fog részt venni az ország különböző pontjain. Az egyes szakalegységeknél, intézeteknél és tanintézetekben a konkrét missziós beosztásra kapnak majd felkészítést a katonák.

1595898652
1595898652
1595898652
 

Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár