Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés március idusán

Szöveg: Andor Tamás õrgy. |  2010. március 18. 14:58

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezéseken vett részt a győri alakulat. A rendezvénysorozat a győri laktanyában ünnepi állománygyűléssel vette kezdetét. Az ünnepségen beszédet mondott Varga László okl. mk. dandártábornok, parancsnok, majd jutalmak és elismerések átadására került sor.

Az ünnepségsorozat március 15-én Szombathelyen folytatódott, ahol az alakulat képviselői Kovács Ferenc mk. alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével három helyszínen rótták le kegyeletüket a szabadságharc hősei előtt.
Ugyanezen a napon Győrben is részt vettek az ezred katonái a város által szervezett rendezvényen.

A 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred – jogelőd alakulatait beleértve – idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Ez az évforduló alkalmat adott arra, hogy a városi ünnepség keretében bemutatkozzon az ezred. Délelőtt tíz órakor a Honvéd-ligetben tartott megemlékezésen koszorút helyezett el Varga tábornok, Bozsóki Attila mk. alezredes, parancsnokhelyettes, valamint Kalamár Dezső főtörzszászlós, az ezred vezénylő zászlósa.

 

A koszorúzást követően a Városháza előtti térre bevonult a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszárbandérium, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz és az ezred díszalegysége, valamint a Tata Helyőrségi Zenekar.
Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere köszöntő beszédében elmondta: „A 60 esztendő alatt Önök és az Önök elődei tisztességgel álltak helyt harcfeladataikban és a béke viszonyok közötti kiképzési feladataikban, az országhatárokon belül és határainkon túl egyaránt. Jelenleg is a világ több országában vannak ott a béketámogató missziókban, a hazai katasztrófahelyzetekben pedig óriási segítséget nyújtottak ott, ahol a legnagyobb szükség volt az erőfeszítéseikre. Győr városa, de azt hiszem egész Magyarország büszke Önökre, szeretném kifejezni köszönetemet odaadó munkájukért és áldozatos tevékenységükért."

A beszéd után az ezred díszalegysége vigyázzmenettel rótta le tiszteletét a szabadságharc hősei és a nemzeti lobogó előtt. Az ünnep zárásaként a város lakossága az ezred legjellemzőbb haditechnikai eszközeit láthatta.
Délután Győrújbaráton, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat rendezvényén szintén a parancsnok vezetésével vettek részt a győri rakétások.