Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harry herceg visszatérne Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 18. 14:30

Ismét az afganisztáni hadszíntérre készül Harry herceg, ezúttal a brit hadsereg harci helikopterpilótájaként. Az éppen magyarországi látogatáson tartózkodó Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia két éve már megjárta az afganisztáni frontot, az első vonalban teljesítve veszélyes bevetéseket.

A 25 éves herceg – a brit trón harmadik számú várományosa -, aki a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

Elöljárói szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette. A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának. Első frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap csütörtöki értesülése szerint mindazonáltal a hadnagyi rangban szolgáló Harry – aki harci helikopterpilóta-kiképzésének végső szakaszában jár – mindenképpen szeretne visszamenni a frontra. A lap egyik bennfentes forrása elmondta, hogy Harry rendszeresen az állomány „felső tíz százalékában" teljesít a kiképzési feladatok végrehajtása során, és

szuper helikopterpilótává kezd válni

".

A hadsereg szóvivője csak annyit közölt: ha a herceg sikerrel elvégzi a kiképzési kurzust, Apache vagy Lynx helikoptereken repülhet, a hadsereg személyzeti igényeitől és az ő személyes kívánságától függően.

A The Sun úgy tudja, hogy Harry a félelmetes tűzerejű Lynx 9A támadó helikoptert részesítené előnyben, és a lap hadseregbeli forrásai szerint „gyakorlatilag bizonyos", hogy e célja teljesül is.

1595898638