Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosznia stabilitása a békés Európa alapfeltétele

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. március 18. 13:58

Háromnapos hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Bosznia-Hercegovina védelmi minisztériumának miniszterhelyettese, Marina Pende¹. A vendéget csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban fogadta Vadai Ágnes, a tárca államtitkára, majd közösen számoltak be megbeszéléseik eredményéről.

Mint azt a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Vadai Ágnes elmondta, a tárgyalásokon egyaránt szó esett a Balkán és Európa biztonsági helyzetéről, illetve Magyarország és Bosznia-Hercegovina kétoldalú kapcsolatairól. „A két tárca közötti szoros együttműködés egy 2006-os megállapodásig vezethető vissza", emlékeztett a magyar honvédelmi államtitkár, aki elmondta: a jelenlegi tárgyalásokon a Magyar Honvédség boszniai tevékenysége, illetve az ALTHEA misszió jövője egyaránt szóba került. „Bosznia-Hercegovina NATO-, illetve Európai Unió-tagságra törekszik, illetve az ezt lehetővé tevő önállóságra, amikor már a nemzetközi erők jelenléte nélkül is biztosítható a tartós béke", fogalmazott Vadai Ágnes, aki egyszersmind hangsúlyozta: a magyar álláspont ezen a téren következetes. „A Magyar Köztársaság támogatja Bosznia euroatlanti integrációját, és tapasztalatai révén tevőlegesen is hozzájárul ahhoz", hangzott el. Vadai Ágnes konkrét példaként említette azt a meghívást, melynek révén hamarosan egy magyar szakértői csoport látogathat Szarajevóba, de a 2011-es magyar uniós elnökség prioritásairól is eszmét cseréltek Maria Pende¹sel.

 

Mint elhangzott, a Bosnyák Védelmi Minisztérium jelenleg épp egy katonai akadémia felállításán dolgozik, Magyarország az oktatási struktúrák és a képzési rendszer kialakításában is segítséget tud nyújtani Szarajevónak. Ennek jegyében a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tárt kapukkal várja a további boszniai hallgatókat, bár hivatalos oktatási együttműködés egyelőre nincs a két fél között. A Béketámogató Kiképző Központ különleges tanfolyamain szintén intenzívebb boszniai részvétel várható a jövőben, jelenleg erről is folynak a szakértői egyeztetések.
A katonai kapcsolatok terén Vadai Ágnes emellett az aknakutató képzésben való magyar részvételt emelte ki: az Összhaderőnemi Parancsnokság jelenleg is vizsgálja, miként lehetne szorosabbra fűzni az együttműködést e területen. Ennek jegyében akár már az idén magyar szakértők utazhatnak Boszniába, de még az is elképzelhető, hogy boszniai tűzszerészek részesüljenek egyéni képzésben Magyarországon. Mint azt Marina Pende¹ elmondta, sarkalatos kérdésről van szó, hiszen Bosznia-Hercegovinában a mai napig számos akna rejlik a föld alatt még a délszláv háború korszakából. „Ezeket egy állami stratégia alapján 2018-ig kell teljes körben eltávolítani, de jelenleg még csak a munka negyedénél tartunk", hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

 

Marina Pende¹ szintén a két ország kiegyensúlyozott kapcsolatait és a két honvédelmi tárca közötti jó együttműködést hangsúlyozta, kiemelve azok évről évre bővülő tendenciáit. Egyúttal megköszönte a magyar katonák Boszniában végzett békefenntartó munkáját, és hitet tett a kapcsolatok további erősítése mellett. „Egy stabil, biztonságos Bosznia-Hercegovinát teremtünk, hogy ideálisak legyenek az országban a befektetési lehetőségek, és megelőzzük az állampolgárok elvándorlását is. Ehhez nagyon fontos a magyar támogatás", fogalmazott Marina Pende¹, aki kiemelte: a biztonságos és stabil Bosznia egyben a biztonságos Balkán és a biztonságos Európa alapfeltétele is. Úgy vélekedett, a média gyakran nem ad valós képet Boszniáról, amiben az ottani választási év mellett a világgazdasági válság is közrejátszik. „Bosznia-Hercegovina lényegesen kellemesebb és barátságosabb hellyé vált az utóbbi években, így megragadnám az alkalmat, hogy meginvitáljam a magyarokat is hozzánk. Biztosíthatok mindenkit, hogy nemcsak teljes biztonságban érezhetik magukat, de látványosságok szempontjából is van mit ajánlanunk", mondta a miniszterhelyettes.

A honvedelem.hu kérdésére Vadai Ágnes úgy fogalmazott: Budapest és Szarajevó álláspontja az ALTHEA misszió átalakítását és a balkáni magyar jelenlétet illetően szinkronban van. „Magyarország egyesített hadszíntérként tekint a Nyugat-Balkánra, az ottani biztonság fontos geopolitikai érdekünk. Addig maradunk Boszniában, ameddig kell", mondta az államtitkár.

Marina Pende¹ csütörtök délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tett látogatást, pénteken pedig Pákozdon Vadai Ágnessel közösen avatja fel a mostari öreghíd egyik darabját.

Fotók: Tóth László