Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszépült a bicai iskola

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. december 29. 14:22

Egy szerb kisebbségi település általános iskoláját újította fel az MH KFOR Zászlóalj Koszovóban, a közelmúltban. Az MH KFOR Zászlóalj CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) projektjeinek kidolgozása során kiemelt figyelmet fordít a koszovói gyerekek tanulási körülményeinek javítására. Koszovóban az oktatás sokszor nehéz körülmények között zajlik, különösen igaz ez a szerb enklávékban.

Ennek egyik jó példája Bica, amely település lélekszáma mintegy 100 fő, lakosai szerbek, illetve romák. Az általános iskola egy 3 szobás, azaz tantermes családi ház.

„Ezen a településen a lakossággal való kapcsolattartás folyamatos, hiszen a faluban a zászlóalj állandó katonai jelenlétet biztosít, illetve a zászlóalj parancsnoka többször vett már részt úgynevezett lakossági gyűlésen, ahol a helyiek közvetlenül megoszthatták problémáikat, javaslataikat." – tudtuk meg Tokai László századostól, a CIMIC-PSYOPS csoport parancsnokhelyettesétől.

1595882724
 

„Egy ilyen összejövetel alkalmával merült fel az igény az általános iskolaként funkcionáló épületet belső rendbetételére. Az iskolában egyébként hat gyerek tanul három évfolyamon, oktatásukért hat tanár felelős." – mondta el a projektet felügyelő Tokai százados.
Az igény felmerülését követően a CIMIC részleg projektjavaslatot dolgozott ki, melynek elfogadása után a zászlóalj műszaki raja nekilátott a munkálatoknak: az iskolaépület téliesítésének, illetve belső korszerűsítésének. Ennek keretében sor került a padlóburkolat cseréjére, a szigetelés felújítására, a fűtési rendszer beállítására, illetve a falak meszelésére. Ráadásként a műszaki raj katonái egy tűzifatárolót építettek az épület mögé.

Az átadóünnepségen jelen volt Mórucz László alezredes, a MH KFOR Zászlóalj parancsnoka, aki nem érkezett üres kézzel. A tanulóknak és tanároknak iskolaszereket, illetve Magyarországot, a Magyar Honvédséget és a zászlóaljat népszerűsítő angol-szerb kétnyelvű kiadványt ajándékozott.

„A CIMIC munka során a jövőben is szeretnénk ezt a módszert követni, mint itt Bicában, azaz először a lakossággal közösen felmérni az igényeket, majd ezt követően kidolgozni a projektjavaslatokat, és elvégezni a munkálatokat. Hiszen legjobban a helyiek tudják, hogy mire van igazán szükségük" – zárta a beszélgetést Tokai százados.

1595882724