Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mladics Fehéroroszországban bujkálhat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 7. 9:12

Ratko Mladics tábornok, délszláv háborús bűnös Fehéroroszországban van, ahol tuberkulózissal kezelik – közölte internetes oldalán a Front az Albánok Nemzeti Egyesítéséért.

Az albán többségi lakossággal rendelkező területek – Albánia, Koszovó, valamint Szerbia, Görögország, Macedónia és Montenegró egy részének – egy államban történő egyesítését akaró szervezet azt is bejelentette, hogy “felderítői" szemmel tartják a volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnokot.

A Front szerint Mladics a múlt év tavaszáig az észak-macedóniai Kumanovo környékén rejtőzködött, s “300 birkát legeltető juhásznak álcázta magát" – írta a Beta szerb hírügynökség által idézett internetes hírében a szervezet.

A jelentés szerint Ratko Mladicsnak, még mielőtt a délszláv háborúk bűnöseinek felelősségre vonására létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszék elé állna, a Front legfőbb bírói testülete előtt kell számot adnia a koszovói albán nép elleni bűntetteiről.

“Folytatódik a front és szervei, valamint a nemzetközi, ENSZ-, EU-, USA- és NATO-felügyelet alatt álló nyomozó szervek közti verseny, s majd meglátjuk, ki győz – a Front és szolgálatai, vagy a hágai és az egyéb nemzetközi intézmények" – írta az interneten az albán nacionalista szervezet.

A hágai Nemzetközi Törvényszék hivatalos álláspontja szerint Ratko Mladicsot Szerbiának kell kiszolgáltatnia, annak ellenére, hogy az illetékes belgrádi tisztségviselők hosszú ideje állítják: nem tudják, hol rejtőzik.