Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva aggódik a NATO koszovói jelenléte miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 29. 7:19

Aggodalmának adott hangot az orosz külügyminisztérium szeptember 28-án, szerdán amiatt, hogy a NATO koszovói erői (KFOR) „erőszakhoz” folyamodtak Koszovóban „a szerb lakossággal szemben”. A Koszovó függetlenségét Szerbiával együtt elutasító orosz diplomácia szerint „a koszovói feszültségek újbóli kiéleződése igazolja azt az Oroszország által is többször hangoztatott figyelmeztetést, miszerint veszélyes következményekkel járhat Pristina törekvése, hogy ellenőrzése alá vonja a terület és Szerbia többi része közötti közigazgatási határt”.

A moszkvai külügyi közleményt egy nappal azután adták ki, hogy az észak-koszovói Jarinje átkelőnél összecsapásra került sor a nemzetközi rendfenntartók és koszovói szerb tiltakozók között, s tízen megsebesültek, köztük több NATO-katona. A KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) szerint a kedd délután történt erőszakos cselekményeket a szerb szélsőségesek provokálták ki.

„Különösen aggaszt bennünket a KFOR alegységei által a szerb lakosság ellen alkalmazott erőszak. Riasztóak azok a közlések, amelyek a szerb sebesülteket kórházba szállító mentőautót ért lövésekről szólnak" – hangoztatja az orosz külügyminisztérium honlapjára feltett közlemény.

A tárca „ismételten felszólítja a jelen lévő nemzetközi erőket, mindenekelőtt a KFOR-t és az EU rendfenntartó misszióját, hogy maradéktalanul tartsák magukat a semlegesség elvéhez", egyúttal hangsúlyozza, hogy a terület (Koszovó) stabilitását és biztonságát érintő megoldásoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es számú határozatán kell alapulniuk.