Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Motorral a harctereken

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 15. 6:26

Az amerikai tengerészgyalogság (U.S. Marine Corps) már közel egy évtizede hasznosítja dízel M1030M1 (Kawasaki 650cc, KLR650) motorkerékpárjait a harctéren. Ezeknek sokszor kulcsfontosságú szerep jut a felderítésben és hírvivő feladatok ellátásában.

Az amerikai fegyveres erők az 1980-as években kezdte el újra a motorbiciklik használatát, miután a II. világháborúban sikeresen alkalmazták őket. A kedvező tapasztalatok következtében már több ezer darab katonai célra rendszeresített motorkerékpárt vásároltak a különböző fegyvernemek.

Az M1030 dízeles motorbicikli a gyengébb teljesítményű, gázolajos Kawasaki 250-eseket váltotta fel, melyek fogyasztás szempontjából sem a legkedvezőbb választásnak bizonyultak. A közel 170 kilogrammos jármű bizonyította alkalmazhatóságát a harctéren, továbbá szállítása is egyszerűen megoldható.

A tengerészgyalogosok után az amerikai hadsereg (U.S. Army) és az amerikai légierő (USAF) is vásárolt a motorbiciklikből, csakúgy, mint néhány NATO tagállam. 4 évvel ezelőtt a katonai változat civil verziója is beszerezhetővé vált, darabonként 19 ezer dollárért.

Katonai célokra már közel egy évszázada használják a motorkerékpárokat. Alkalmazásuk az azóta eltelt években is népszerű, hiszen hasznos funkciót töltenek be, karbantartásuk is egyszerű, továbbá üzemanyag felhasználásuk is kedvező. Sokkal csendesebbek, mint a nagyobb járművek, ezért felderítésre is kitűnően alkalmazhatóak mostoha útviszonyok között is.