Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyot hibázott két NATO-helikopter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 18. 7:04

Két pakisztáni katona megsebesült május 17-én, kedden, amikor a NATO két helikoptere behatolt az ország légterébe, és csapást mért egy katonai ellenőrző pontra Észak-Vazirisztán tartományban – közölték pakisztáni hírszerzési tisztségviselők, nevük elhallgatását kérve.

Az egyik nyilatkozó szerint a helikopterek egy olyan ellenőrzőpontot találtak el, amely a határ mentén található, Dattakhel helység környékén. Egy másik hírszerzőtiszt pedig arról számolt be, hogy a támadás után több pakisztáni helikopter indult el annak helyszínére az észak-vazirisztáni székvárosból, Mirámsáhból.

A brit hírügynökség úgy értékelte, hogy az incidens tovább növeli a feszültséget Iszlámábád és a Nyugat között.

Egy pakisztáni tévé szerint az eltalált ellenőrzőpont pontosan az afgán-pakisztáni határon fekszik. Pakisztáni tisztségviselőket idézett, akik szerint a helikopterek éppen be akartak hatolni pakisztáni területre, amikor lövések dördültek el. A légi járművek ennek hatására visszafordultak, de megtorlásul visszalőttek, s az ellenőrzőpont melletti hegyoldalból lehulló kövek sebesítették meg a pakisztáni katonákat.

A pakisztáni hadsereg egyik magas rangú parancsnoka légtérsértésnek minősítették a helikopteres akciót.

Colette Murphy, a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője közölte Kabulban, hogy a koalíciós erők megkapták az incidensről szóló jelentéseket, és vizsgálják az esetet.

Hétfőn történt, hogy egy pilóta nélküli amerikai repülőgép vagy repülőgépek rakétatámadást hajtottak végre Dattakhelben, és pakisztáni tisztségviselők közlése szerint megöltek 12 szélsőségest.

Észak-Vazirisztánban van a bázisa a Hakkani-hálózatnak, amely a tálibokkal szövetségben folytat lázadást Kelet-Afganisztánban.