Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránát a padláson és a csemetekertben

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 18. 6:01

A 19. héten, azaz május 9–15. között 69 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat felderítő főnökségének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 910 bejelentést kaptak.

Május 10-én a Fejér megyei Úrhidáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Kossuth Lajos utcában, közterületen, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, F1-es típusú kézigránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Május 11-én a Heves megyei Kálra kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Bajcsy-Zsilinszky utcában található csemetekertben egy F1-es típusú kézigránátot találtak a munkások. A szovjet gyártmányú robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a főváros I. kerületében, a Győző utcában is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az egyik családi ház padlásán a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak az ott lakók. A Fazekas Judit zászlós vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr egy 42 mintájú, magyar gyártmányú kézigránátot talált a tetőtérben, amelyet a központi gyűjtőbe szállított.

Szintén május 11-én érkezett a riasztás a tűzszerészekhez, hogy a Margit-híd budai oldalán egy 250 kilogramm súlyú, német gyártmányú szórókonténert emeltek ki a vízből. A bejelentést követően Fazekas Judit zászlós vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr az utánpótlás szállítására használt konténerben hét darab, német gyártmányú, 105 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, valamint négy darab 105 milliméteres gránáthüvelyt talált. A konténer mellett pedig egy 88 milliméteres, német gyártmányú páncélgránátot is találtak a tűzszerészek, akik a világháborús robbanószerkezeteket a központi gyűjtőbe szállították.

Május 13-án a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalasra hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A MOL gyűjtőállomásán, földmunkák közben egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. Az F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.