Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO- és EU-erők választották szét a tüntetőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 31. 6:02

Könnyfakasztó gránátokat és paprikasprayt vetettek be rohamrendőrök a koszovói Kosovska Mitrovica városban vasárnap, hogy szétválasszák az albán és szerb tüntetőket. Az az albán és a szerb városrészt elválasztó Ibar folyó hídjára a NATO békefenntartó katonákat, az Európai Unió koszovói rendőri missziója (EULEX) pedig mintegy ötven rendőrt vezényelt ki.

A híd felett helikopterek és pilóta nélküli felderítő repülők köröztek.

Mintegy kétezer albán tüntetett amiatt, hogy a szerbiai önkormányzati választások részeként a koszovói város északi, szerbek lakta felében is szavaztak a lakosok. Szerb ellentüntetők százai köveket és petárdákat dobáltak, ahogy a rendőrök és a kéksisakosok megpróbálták távol tartani egymástól a híd két oldalán tolongó szerbeket és albánokat. Szemtanúk szerint tízezer dühös szerb skandálta a “Szerbia, Szerbia" jelszót. Két szerb könnyebben megsérült a kőhajigálások miatt.

A többségében, majdnem 90 százalékában albánok lakta Koszovó 2008-ban hirdette ki egyoldalúan függetlenségét, amelyet Belgrád soha nem ismert el. A körülbelül 120 ezres koszovói szerb kisebbség csaknem fele a terület északi részén él egy tömbben, a másik fele szerte Koszovóban kisebb-nagyobb foltokban, zárványokban. A szerb kisebbség elutasítja az együttműködést az albán irányítású intézményekkel és az EULEX erőivel, és a koszovói albán hatóságoknak nincs befolyásuk Észak-Koszovóban.

A szerb kormány támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy a legnépesebb észak-koszovói városban, Mitrovicában, illetve egy kelet-koszovói nagyközségben, Novo Brdóban is rendezzenek önkormányzati választást az ott élő szerbek.

A mitrovicai albán tüntetők többségükben az 1998-99-es háború veteránjai, azonban úgy vélik, hogy a választás sérti Koszovó szuverenitását.

Kosovska Mitrovicában 13 szerb pártra szavazhatnak az urnákhoz járulók. A szerb hatóságok adatai szerint mintegy 20 ezer ember voksolhat, köztük kétezer, jelenleg Szerbiában élő menekült. A kelet-koszovói Novo Brdóban 1700 szerb él. Az Európai Unió jogellenesnek tartja a Koszovóban megszervezett szerb helyhatósági választásokat.