Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Néhány perc döntötte el a versenyt

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. január 25. 11:52

Könnyített harcászati felszerelésben, gépkarabéllyal felszerelve huszonöt fős csapatok küzdöttek meg egymással az elmúlt héten az MH 5. Bocskai István Lövészdandár járőrversenyén. Sebesültszállítás, kézigránátdobás, azimut (irányszög) -meghatározás, „törpejárás” – többek között ezeket a feladatokat kellett elvégezniük a katonáknak a csaknem húsz kilométeres útszakasz különböző állomásain.

1595930475
Toka Zsolt zászlós, a verseny főszervezője elmondta: az alakulatnál a legfontosabb feladat a katonák pszichikai felkészültségének és fizikai állóképességének szinten tartása, fejlesztése. Ezért a dandár kiképzési tervébe már az elmúlt évben beillesztették a szakaszszintű járőrversenyt, amelyen két-két csapat küzd meg egymással.

A mostani megmérettetésen tízpercenként, két útvonalon indították a résztvevőket Debrecenből – a csapatoknak a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisra kellett megérkezniük.

Útközben különböző feladatok várták a katonákat négy helyszínen, ahol nemcsak a gyorsaság számított, hanem a sebesültszállítás szakszerűsége vagy a kézigránátdobás eredménye is. A fizikai teljesítmény után azonban nem ért véget a verseny: általános elméleti tudásukról is számot kellett adniuk egy harminc kérdésből álló feladatsor kitöltésével.

Toka Zsolt zászlós értékelésében kiemelte: a szakaszok nagyon felkészültek voltak, szintidőn belül, szinte hiba nélkül teljesítették a távot és a feladatokat, s mindössze néhány perc döntött a helyezésekről.

A dandárszintű szakasz-járőrversenyen a 39. lövészzászlóalj és a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj párharcából az előbbi került ki győztesen, a helyőrség-támogató parancsnokság, a törzstámogató század, az egészségügyi központ és a 2. lövészzászlóalj katonáiból álló szakasz, illetve a Hajdúhadház helyőrségben szolgáló logisztikai zászlóalj csapatának versenyét pedig az utóbbi nyerte.

1595930475