Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csak a ruha teszi az embert

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 11. 14:36

A sikeres ember megkapja, amit akar. A boldog ember örül annak, amit kap – H. Jackson Brown amerikai író szavai jutottak eszembe, amikor Udovecz Györggyel beszélgettem a katonai hagyományőrzésről. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) múzeumpedagógiai és hagyományőrző osztályának hagyományőrző szakreferense, a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnöke, sikeres és boldog ember…

Udovecz György, mondhatnánk, életének minden percét azzal tölti, amit szeret: vérbeli hagyományőrzőként a katonai tradíciók évezredes történeteit leporolja, „élővé" teszi számunkra múltat. Nyitott, energikus emberként tessékelt be a Hadtörténeti Múzeumban található irodájába. Még meg sem érkezett a kávé, amikor a 19. század végi katonai öltözködést, majd egy fegyverzetet reprezentáló könyvet lapozott föl nekünk.

– Ezek kincsek – mondta –, segítségükkel ugyanis rekonstruálható a korabeli öltözködés: még az is szerepel benne, hogy miként kell helyesen megvarrni az egyenruhát – hívta fel a figyelmet a szakreferens. Mert a hagyományőrzésnek fontos eleme az öltözet és a fegyverzet, illetve azok szabályok szerinti használata. Ha ugyanis a hagyományőrző nem korhű módon jelenik meg, torzíthatja a korszakról alkotott képet.

– A hitelesség érdekében tehát ezernyi szigorú feltételnek kell megfelelnie minden szervezetnek – válaszolt érdeklődésemre Udovecz György. Ebbe beletartozik az is, hogy kardot, lőfegyvert – legyen akár történelmi relikvia vagy élethű utánzat – kizárólag a hagyományőrző bemutatókon szabad viselni. Az egyenruhát sem lehet fölvenni, csak a hagyományőrző esemény helyszínén. További fontos kritérium, hogy csakis egy adott kor történelmileg hiteles ruháit és fegyvereit hordhatják a hagyományőrzők, különböző korok és népek szokásrendszerét, viseletét nem ötvözhetik.

Az interjút teljes egészében a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!