Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvég delegáció Debrecenben

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. február 19. 13:56

Norvég delegáció látogatott február 18-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájába. A háromfős küldöttség a nemrég útjára bocsátott Norvég-projekt miatt érkezett. A vendégeket Rácz Mihály alezredes, a dandár személyügyi főnöke fogadta.

Tavaly év közepén érkezett a felhívás már leszerelt, nyugdíjas, illetve még aktív katonák részére, hogy a Norvég Project keretében különböző felnőttképzési programokra jelentkezhetnek. A program célja az, hogy segítse a katonák visszailleszkedését a civil életbe, mégpedig úgy, hogy újabb, esetleg a meglévőnél versenyképesebb szaktudást elsajátításához szükséges tanfolyam elvégzését biztosítja.
Ez a lehetőség hatalmas érdeklődést váltott ki a jelenleg is szolgáló, és a már nyugdíjas katonák között egyaránt. A több mint 1500 jelentkező közül mintegy 70 fő kezdheti el tanulmányait február 22-én. Az angol nyelvtanfolyam mellett B, és D kategóriás jogosítvány megszerzésére lesz lehetőség, valamint Hódmezővásárhelyen logisztikai ügyintézőnek tanulhatnak a korábban jelentkezők.

Jakob Heradstveit, a delegáció vezetője a norvég királyi akadémia képzési igazgatója, aki munkatársaival azért érkezett, hogy ellenőrizze a projekt végrehajtását. A látogatás végén elmondta, hogy nagyon elégedett a laktanyában tapasztalt és hallott dolgokkal, és örömmel nyugtázza, hogy a dandár vezetősége segíti a tanulni vágyókat.
Magyarországi útjuk során meglátogatták és ellenőrizték a nyírteleki raktárbázist, és a nyíregyházi és debreceni toborzók munkáját is.

1595897163