Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nyitott kapuk” a Nyugat-Balkán felé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 5. 7:48

A Nyugat-Balkán kérdésében a NATO-külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a szervezetnek a “nyitott kapuk” politikáját kell folytatnia a térség országaival szemben – közölte Göncz Kinga külügyminiszter Strasbourgban, a katonai szervezet jubileumi csúcstalálkozóján magyar újságírókkal.

Szerbia már eljutott a Partnerség a békéért (PfP) programig, és a párbeszédet, illetve a kölcsönös bizalom építését továbbra is folytatni kell Belgráddal – mondta Göncz Kinga. Hozzátette: Szerbiával szemben fontos elvárás az Eulex-szel, az Európai Unió koszovói rendőrségi és igazságügyi missziójával való együttműködés.

Koszovó ügyében is további pozitív gesztusokra van szükség, amelyeknek egyébként Magyarország az egyik élharcosa – mondta a magyar külügyminiszter.

A Nyugat-Balkán országai az euroatlanti integráció folyamatában különböző fázisnál tartanak. A NATO-külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy pozitív jelzéseket kell küldeni a térségnek, és nem szabad “hátrahagyni" egyetlen országot sem. Göncz Kinga elmondta, hogy minél gyorsabban lépni kell Montenegró integrációja érdekében, és a Macedónia csatlakozását blokkoló névvitát is mihamarabb rendezni kell.

Közölte, hogy a kétnapos tanácskozás során a részvevők egy európai uniós kezdeményezést is elindítottak. Magyarország – Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Lengyelországgal, Olaszországgal és Szlovéniával együtt – társszerzője annak a közös levélnek, amelyben felkérik az Európai Bizottságot, hogy május végéig készítsen jelentést a nyugat-balkáni országok esetében a vízumkönnyítésről.