Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-venezuelai hadgyakorlatra tartanak az orosz hadihajók

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 22. 11:18

Elindult az orosz északi flotta köteléke, amely a tervek szerint a venezuelai haditengerészettel közös hadgyakorlaton vesz részt.

A Nagy Péter atommeghajtású rakétahordozó cirkálót és a Csabanyenko tengernagy nevét viselő tengeralattjáró-elhárítót két kisegítő hajó kíséri. A hajókon négy Ka-27 típusú tengeralattjáró-elhárító helikopter van. A közös hadgyakorlatot a tervek szerint november 10-14. között tartják a Karib-tengeren.

A hétvégén tért haza Venezuelából az orosz légierő két hadászati bombázó gépe, amely a Libertador légitámaszponton tett látogatást.

Múlt héten Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes vezetésével járt orosz kormányküldöttség Venezuelában – továbbá Kubában és Nicaraguában -, s ennek kapcsán Szergej Csemezov, a Rostechnologii állami vállalat elnöke elmondta: Moszkva és Caracas az utóbbi három évben közel 4,4 milliárd értékben kötött szerződéseket, amelyek túlnyomórészt már teljesültek is. Oroszország egyebek között Su-30 MKV típusú vadászrepülőgépeket, Mi-17-es szállító helikoptereket, AK-103 és AK-104 típusú kalasnyikovokat szállít, és hozzájuk a helyszínen lőszergyárat épít, továbbá olajkitermelési technológiákkal látja el Venezuelát.

Az orosz lapok a hadászati bombázók venezuelai látogatása kapcsán arra mutattak rá, hogy Latin-Amerikában Venezuelával az élen kialakult egy katonai-politikai szövetség, amely fel akarja számolni a térségben az amerikai hegemóniát, s az ellensúlyt Oroszország jelentheti. Moszkva ezzel egyben választ adna Washington barátságtalan politikájára, amellyel Grúzia és Ukrajna NATO-ba történő bevonásán fáradozik.