Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Romák, akikre felnézünk

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. július 31. 15:30

„A területvédelmi tartalékos rendszer elősegíti a társadalmi kohéziót és az integrációt” – jelentette ki dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Barcson, ahol július 31-én több, mint száz, a barcsi járásból érkezett roma területvédelmi tartalékos kötött szerződést.

„Nemcsak a tartalékos program sikerét ünnepeljük ma, hanem a roma közösség és a Honvédelmi Minisztérium együttműködésében is fontos nap ez. A jelenlévők bizonyítják elköteleződésüket a haza iránt, hozzájárulva védelméhez és biztonságához” – mondta dr. Czermann János.

Korunk háborús konfliktusainak tapasztalata egyértelmű: modern haderő nem létezhet jól felkészített, kiképzett tartalékos erő nélkül, és a magyarországi haderőfejlesztésben jelenleg az egyik prioritás a területvédelmi rendszer kiépítése – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a területvédelmi ezredek rendszere ma már a teljes országot lefedi. A területvédelmi erők dolga alapvetően a hivatásos haderőt támogató hátországvédelmi feladatok elvégzése, a tartalékosok emellett közreműködhetnek a rend- és katasztrófavédelemben is.

20240731_Barcs - Romák szerződése_PAKO_-11

A tartalékos katonai szolgálat olyan szolgálati forma, amely könnyen összeegyeztethető a civil- és családi élettel, vagy a felsőoktatási tanulmányokkal – mondta, hozzátéve, hogy a szolgálat megbecsültséget, kihívást, erőt jelent, a tartalékosok a civil életben is hasznosítható többlettudást és képességet szerezhetnek, ezen kívül anyagilag is megbecsülik őket.

A tartalékosok bruttó 150 ezer forint szerződéskötési, évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat kapnak, továbbá ajánlási bónuszban is részesülhetnek, ha közreműködésük eredményeként más is szerződést köt a honvédséggel – sorolta.

Dr. Czermann János hozzátette: ez az ajánlat népszerűvé teszi a területvédelmi tartalékos szolgálatot, amelyre már több mint 1600-an jelentkeztek a június 17-én, „Szeretem, Megvédem!” mottóval elindított kampány kezdete óta.

20240731_Barcs - Romák szerződése_PAKO_-18-

Dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka különösen fontosnak tartja a kampányt a társadalmi összetartozás miatt. „Barcs és Babócsa járásban a kiképzést helyben hajtjuk végre, hogy a jelentkezők életét megkönnyítsük. A roma közösség mindig is része volt társadalmunknak és hadtörténelemünknek, a jelenlévők most újabb bizonyítékát adják, hogy hazánk iránti elkötelezettségük töretlen. Hűségük nagy felelősség, legyen ez az együttműködés példaértékű mindenki számára!”

A dandártábornok elmondta, hogy nagy figyelmet fordítanak a romák megszólítására, a kampányidőszakban a jelentkezési folyamatot, a regisztrációt, az okmányellenőrzést, az alkalmassági vizsgálatot helyben igyekeznek lebonyolítani, minél rugalmasabban igazodva a jelentkezőkhöz.

Felhívta a figyelmet, hogy az aláírt szerződés nemcsak kötelezettségvállalás, hanem új kezdet is: „azáltal, hogy roma honfitársaink is részt vesznek a honvédelmi erőfeszítésekben, nemcsak a közösség, hanem az egész nemzet biztonságát és jövőjét is szolgálják”.

20240731_Barcs - Romák szerződése_PAKO_-3

Példaképek lehetnek a saját közösségükben, ezzel is ösztönözve a fiatalokat a felelősségvállalásra és a közösségi szolgálatra – mondta Drót László a szerződőkhöz fordulva.

A területvédelmi toborzó kampány kezdete óta Somogyban több mint 300-an, ezen belül a barcsi járásban 170-en jelentkeztek már tartalékos szolgálatra.

Orsós István a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem matematika-fizika szakos hallgatója, tanulmányai mellett szeretné elvégezni a kiképzést. Több szaktársa tartalékos már, a példájukat követve jelentkezett, hogy egy számára ismeretlen világba láthasson bele. „A szívem a tanítás felé húz, de nyitott vagyok arra, hogy a honvédségnél szolgáljak. Szerintem fontos a romáknak, hogy a tartalékos szolgálat beépíthető a mindennapjaikba. Remek lehetőség ez, a számokon is látszik.”

20240731_Barcs - Romák szerződése_PAKO_-16

A magát kalandvágyónak tartó Baloghné Vitelics Mónika, a babócsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a tartalékosként szolgáló párjának példáját követve kötött szerződést, és nagyon jónak tartja, hogy a kiképzés helyben történik.

Bárányi Péter szakaszvezető, az MH Sportszázad ökölvívó katonasportolója szerint nagyon jó kezdeményezés a romák toborzása, mert „így pozitív irányba megy sok fiatal, ami a romák magyar társadalomba való integrálásában fontos lépés. A honvédség kötelékében olyan értékeket kapnak, amiket később képviselnek és közvetítenek is.”