Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevóban és újra Pristinában

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 17. 6:14

A Magyar Honvédség 1995 óta vesz részt a bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióban, és Koszovóban is már több mint egy évtizede szolgálnak a magyar katonák. Mindkét nyugat-balkáni misszióban a közelmúltban történt meg a külszolgálaton lévő állomány váltása. A honvedelem.hu ebből az alkalomból hívta fel telefonon a kontingensek parancsnokait.

Szabó Sándor alezredes, az MH KFOR Kontingens több mint 200 katonából álló negyedik váltásának parancsnoka – aki idehaza az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyre kihelyezett szervezeti elemeinek törzsfőnök-helyettese – a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Debrecenben, február első napjaiban megtartott ünnepélyes búcsúztatót követően, a negyedik váltás előkészítő csoportja már másnap kiutazott Koszovóba.

A Pec városában található Villaggio Italia táborban megkezdték az átadás-átvétel előkészítését, valamint az átvett technikai eszközök átcsoportosítását Pristinába. A magyar kontingens negyedik váltása ugyanis már nem a nyugat-koszovói Pec-ben, hanem az ország fővárosában található portugál vezetésű, Slin Lines névre keresztelt táborban teljesíti külszolgálatát.

A személyi állomány négy lépcsőben érkezett meg koszovói szolgálati helyére – mondta a parancsnok, hozzátéve: az új tábor a KFOR Főparancsnokságától – az úgynevezett Film City-től – alig másfél kilométerre található. A Pec-ből Pristinába történő áttelepítést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság helyszínen tartózkodó átcsoportosítást koordináló csoportja és konténerszállító csoport is segítette – emelte ki az alezredes.

A technikai eszközök áttelepítésével párhuzamosan, február közepétől megkezdték a műveleti század felkészítését, amelyet már a portugál katonákkal közösen hajtottak végre. E zászlóaljgyakorlat jól sikerült, az elöljáróktól jó értékelést kapott – mondta a kontingens parancsnoka.

Megtudtuk azt is, hogy az új, integrált alegység neve Koszovói Erők Tartalék Zászlóalja (KFOR TACRES BN), amely közvetlenül a KFOR főparancsnokának alárendeltségében dolgozik.

A zászlóalj alaprendeltetése a nemzetközi katonai és rendészeti szerepvállalás béketámogató és válságkezelő műveletekben, Koszovó teljes területén. Emellett az MH KFOR Kontingens felelős az ország más területen szolgálatot teljesítő magyar alegységek és a KFOR-parancsnokságokon dolgozó egyéni beosztású katonák nemzeti logisztikai támogatásárért és pénzügyi ellátásáért.

Szabó alezredes elmondta azt is, hogy a magyar kontingens feladata a válságkezelési és békefenntartási tevékenységgel összhangban végzett tömegkezelés, fegyverbegyűjtés és a területek biztosítása. Ez utóbbit – amennyiben szükséges – ellenőrző-áteresztó, valamint megfigyelő pontok telepítésével és működtetésével, járőrözéssel, területzárással és ellenőrzéssel végzik. Ugyancsak a magyar katonák feladatkörébe tartozik még a konvojok és a VIP-személyek kísérése is.

Pristinától néhány száz kilométerre, Szarajevóban is megtörtént a külszolgálaton tartózkodó magyar békefenntartó alegység váltása. Preininger Győző őrnagy, az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának parancsnoka – a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár logisztikai zászlóaljának parancsnok-helyettese – elmondta: a Bosznia-Hercegovina fővárosában található Butmir táborba települő magyar alegység új állománya már január végén megkezdte külszolgálatát. A magyar kontingens feladatrendszeres nem változott, a többnemzeti zászlóalj vezetését azonban a spanyolok átadták az osztrákoknak.

E váltással párhuzamosan több magyar törzstiszt kezdte meg szolgálatát a többnemzeti zászlóalj törzsében.

Preininger őrnagytól megtudtuk, az alegység osztrák vezetése a korábbinál jóval több, zászlóalj szintű gyakorlatot rendel el és vezet le. Emiatt intenzívebb lett a külszolgálaton tartózkodó katonák kiképzése.

Az MH EUFOR Kontingens új technikai eszközöket is kapott az elmúlt hetekben,  összesen tíz darab, Unimog 4000-es típusú tehergépkocsival bővült a magyar alegység felszereltsége.

Fotó: Archív