Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatai Patara – háromnapos időutazás 1597-be

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 2. 9:23

Háromnapos időutazás 1597-be! Ez vár azokra, akik május 18–20. között ellátogatnak az idén immár ötödik alkalommal megrendezendő Tatai Patara elnevezésű fesztiválra.

A XVI. század közepére végvárrá lett Tata egyik legnevezetesebb ostroma 1597. május 23-án volt, amikor a gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány által vezetett sereg csellel visszafoglalta a törököktől. A várostrom során különleges haditechnikai újítást, egy petárdaként is emlegetett fegyvert vetettek be. Ez volt a patara. Ezzel az eszközzel robbantották be a várkaput. Egy évvel később Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált patara indította el a sikeres ostromot.

A Tatai Patara elnevezésű török kori történelmi fesztivált az egyik Komárom-Esztergom megyei rendezvényszervező iroda és a Pálffy Kompánia Hagyományőrző Közösség 2008-ban rendezte meg először az MH 25. Klapka György Lövészdandár akkori parancsnokának és a Kuny Domokos Megyei Múzeum igazgatójának támogatásával. A kezdeményezés célja az volt, hogy helytörténeti és idegenforgalmi jelentőséggel bíró rendezvénnyel gazdagítsa Tata városát.

A rendezvény már a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend. Jól mutatja ezt a folyamatosan emelkedő nézőszám is, amely a főnapnak számító ostromnapokon eléri a 8–10 ezer főt, a háromnapos rendezvény egészén pedig évente 20–25 ezer látogató vesz részt.

A tatai alakulat parancsnokának és a múzeum igazgatóságának köszönhetően immár ötödik éve emléktábla hirdeti a tatai vár falán a XVI. században hősiesen helytálló katonák dicsőségét.

A rendezvény hagyományosan minden esztendőben a Klapka György Lövészdandár díszőrsége mellett megtartott koszorúzással kezdődik. A korabeli csaták korhű felidézésében az alakulat számos hivatásos vagy nyugállományú tisztje, tiszthelyettese és polgári alkalmazottja aktív közreműködő, akárcsak a külföldi hagyományőr csoportok.

Az idei rendezvényt május 18-20. között tartják. Ebben az évben a hagyományőrző csapatok péntek esti fáklyás felvonulását az MH 25. Klapka György Lövészdandár egyik lövészszakaszának menete is gazdagítja. A háromnapos fesztivál ideje alatt pedig katonai haditechnikai bemutató is színesíti a programot.

Részletek és további információk a Tatai Patara honlapján érhetők el.