Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telepíthető kórházi képesség fejlesztése

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 11. 10:53

Március elején egy katasztrófahelyzetek egészségügyi kérdéseivel foglalkozó konferencián vett részt dr. Vekszler Péter orvos őrnagy és Bús Ádám százados, az MH Honvéd Egészségügyi Központ műveleti főnökség és az egészségügyi műszaki osztály képviseletében.

A Norvégiában megrendezett nemzetközi fórumon nemcsak a világszerte egyre gyakoribb tömeg-szerencsétlenségekre adott egészségügyi lépésekről tanácskoztak, hanem a katonai műveletek egészségügyi biztosításáról is.

A napjainkra jellemző, új típusú konfliktusok alap-, és szakellátást nyújtó egészségügyi komplexumai, egészségügyi egységei gyorsan felépíthető, modul-rendszerben kerülnek kialakításra.

1595884823
A konferenciát kísérő workshop nemzetközi referenciákkal bíró megoldást mutatott a fent említett területekre, mely a Magyar Honvédség részére már rendelkezésre álló egészségügyi képességekhez és készletekhez jól illeszthető további lehetőségeket vetít előre. Ez nem csak a meglévő, nagyértékű egészségügyi műszaki készletek működtetése szempontjából lehet fontos, hanem a – tervek szerint a közeljövőben aktuálissá váló – nemzetközi katona-egészségügyi kiképzések megszervezésének alapját is jelentheti.

Kizárólag hazai, magyar fejlesztésű eszközökkel – az eddigi hadműveleti tapasztalatok alapján – a nemzetközi folyamatokba való beilleszkedés nehezen oldható meg.

A nemzetközi katona-egészségügyi tapasztalatok és a NATO felé tett vállalásaink figyelembe vétele mellett elsősorban a magyar katonák egészségének, szükség esetén életének megmentésére hivatott rendszer létrehozása a feladatunk.

Ennek biztosítása érdekében a Magyar Honvédség telepíthető kórházi képességének kialakításánál elsődleges elv az, hogy kristálytisztán katona-orvos-szakmai alapelveket kell követnünk, melyhez egy világszerte elismert, működő rendszer alkalmazása nyújthat alapot.

1595884823