Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toborzóiroda nyílt Sátoraljaújhelyen

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 12. 15:45

„A honvédelem olyan nemzeti ügy, amely a jövőbe való befektetés” - jelentette ki Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a Magyar Honvédség új toborzó- és ügyfélszolgálati irodájának ünnepélyes átadásán, november 12-én, pénteken, Sátoraljaújhelyen.

Toborzo_iroda_atadas_Satoraljaujhely (9)

Sándor Zsolt vezérőrnagy hangsúlyozta: a Magyar Honvédség fejlesztése a tervezett úton halad, azonban a beérkezett haditechnikai eszközök kezeléséhez olyan jól képzett és elhivatott személyzet szükséges, akik akár fegyverrel is vállalják a haza szolgálatát. Sándor Zsolt emlékeztetett: a magyar katonák és családjaik napjainkban is készek áldozatot hozni, hiszen több mint 400-an teljesítenek szolgálatot a kórházakban, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben támogatást nyújtsanak az egészségügyi ellátórendszernek. A határvédelemben pedig több mint 500-an vesznek részt.

A rendezvényen elhangzott: a katonai toborzórendszer két évtizede működik. A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a térségben élők magas létszámban választják a katonai pályát. A honvédség ma már komoly karrierlehetőséget kínál a jelentkezőknek, akik nemzetközi és hazai tanfolyamokon, képzéseken bővíthetik tudásukat, nyelveket tanulhatnak és külföldi missziókban vehetnek részt.

Toborzo_iroda_atadas_Satoraljaujhely (6)

Dr. Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja emlékeztetett arra: húsz évvel ezelőtt a megyében adták át az első megújult toborzóirodát az országban, ami már akkor is jelzésértékű volt. „Egy honvédelmi toborzóiroda fontos kapocs a társadalommal. Emlékeztet arra, hogy bár eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot, hazánk védelme mindannyiunk kötelessége. És emlékeztet arra is, hogy országunk és nemzetünk szolgálata mindig időszerű és kiemelten fontos küldetés” – jelentette ki, hozzátéve: az elmúlt évek sorsfordító eseményei rámutattak, hogy a szabadság és a biztonság mindig a legfontosabb és legértékesebb kincsei a társadalomnak. „A Magyar Honvédségnek és a magyar katonáknak ezért mindig készen kell állniuk a szabadság és az emberéletek megvédésére” – tette hozzá.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere beszédében a város történelmi hagyományait ismertette, majd a haderőfejlesztés fontosságát hangsúlyozta. „Amikor valaki azt mondja, hogy idejét múlt dolog egy közép-európai országban a NATO részeként a haderőt fejleszteni, az az ember nem tud perspektivikusan gondolkozni, mert most nyugalom van, de ez csak a mai napra szól, nem tudhatjuk mi lesz a jövőben. A Magyar Honvédségre mindenkor szükség van” – mondta.

Toborzo_iroda_atadas_Satoraljaujhely (5)

„A zempléni emberek ma egy újabb jelét adták annak, hogy Magyarország, a haza számíthat rájuk” – hangsúlyozta Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, aki fontos, jelképes előrelépésnek nevezte az iroda átadását. Történelmi kitekintője után a képviselő leszögezte: régi vágyuk vált valóra, hogy a világháborút követően újabb katonai erő állomásozzon a térségben.

A most megnyílt Sátoraljaújhelyi Toborzó Ügyfélszolgálati Irodának régiós szinten is nagy jelentősége van, hiszen újabb lehetőséget teremt az itt élők számára, hogy képességeiket és tudásukat a Magyar Honvédségnél kamatoztassák.

Toborzo_iroda_atadas_Satoraljaujhely (12)

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Katonai Igazgatási és Toborzó Főnökség főnöke, valamint Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese.

Kapcsolódó cikkek