Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább tart a káosz Tunéziában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 17. 7:16

A hadsereg vette át az irányítást Tunéziában a belpolitikai káosz miatt. Újra bevezették a kijárási tilalmat, miután a volt elnök hívei a rendszerváltást ünneplő tömegbe lőttek. Az országban az elmúlt napokban két börtönlázadás is volt, 42-en haltak meg, amikor az egyik börtönt felgyújtották. A fővárosban kiégett több bevásárlóközpont és egy pályaudvar is. Több városban pedig fosztogatások vannak. A Külügyminisztérium továbbra sem ajánlja az utazást az észak-afrikai országba.

A tunéziai főváros és környéke fölött katonai helikopterek köröztek a
vasárnapra virradó éjjel, mert a hatóságok értesülései szerint nagy
sebességgel közlekedő autókból lakóházakra lőttek. Tuniszban és külvárosi negyedeiben a lakosok viszonylagos nyugalomra ébredtek. A központi Burgiba sugárút blokádját reggelre valamelyest enyhítették a hatóságok, eltávolították az úttorlaszokat. A rendőrség is kisebb létszámban volt jelen, mint szombaton.
A főváros főútjai néptelenek voltak reggel, és a kereskedelmi, valamint a vendéglátó egységeknek csak egy töredéke nyitott ki. Minden stratégiailag jelentős ponton katonák vannak, így a tuniszi-karthágói nemzetközi repülőtéren, a jegybank és a Zin el-Abidin ben Ali elmenekült államfő vezette párt, a Demokratikus Alkotmányos Gyűlés székháza előtt is. Járőrözéssel a polgárőri feladatokat ellátó tunéziai csoportok tagjai is részt vesznek a rendfenntartásban.

A legfrissebb hírek szerint, a tunéziai hadsereg egységei támadást indítottak a Karthágó városában található elnöki palota ellen, ahol az elnöki testőrség tagjai kerestek menedéket – közölte az AFP-vel egy magas rangú tunéziai biztonsági tisztségviselő. Az összecsapás azután történt, hogy a tunéziai hatóságok letartóztatták az elnöki testőrség vezetőjét. Ali Seriati tábornokot államellenes összeesküvéssel vádolják, valamint azzal, hogy ő állt a tüntetések alatt történt erőszakos események mögött.